Megelőzés

Álláslehetőség: környezeti tanácsadót keresünk!

 • 2018. július 18.
 • Csilla
Az alábbi, közfoglalkoztatotti munkakörben várjuk a jelentkezőket: ügyfél tájékoztató, recepciós.

A Humusz Szövetség az alábbi, közfoglalkoztatotti munkakörben várja a jelentkezőket: ügyfél tájékoztató, recepciós.

Feladatok:

- beérkező e-mailes, telefonos és személyes megkeresések, kérdések megválaszolása, információ nyújtása, üzenetek átadása; felkérések továbbítása azok kezelőjének,

- környezeti tanácsadás,

- irodai adminisztráció,

- projekt asszisztensi feladatok.


Mit adunk mi?

Tematika: 
Rovatok: 
célcsoport: 

A medvehagymán túl…

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Janoch Orsolya
Nyári, ehető vadnövények.

Most, hogy vége a medvehagyma-szezonnak, nem kell máris lemondanunk a természetjárás közben is gyűjthető vadnövényekről. Bár itt a nyár, és a csábító eper és dinnye elterelheti a figyelmünket, de ha nyitott szemmel járunk egy-egy kiránduláson, kellemes lakomát csaphatunk.

Hazánkban számos gyümölcsfaj vad változata nő szabadon, például a mindenki által a Süsü a sárkány-ból ismert vackor vagy akár a vadalma.

Tematika: 
Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Belefulladunk??

 • 2018. július 04.
 • Csilla
Töltsd velünk a júliust!
Július 3-a a nemzetközi Műanyagzacskómentes Világnap, és ebből az alkalom már sokadik éve júliusban folyik a legtöbb kampány a műanyagmentes életmód elterjesztése érdekében. Nézzük meg közelebbről, miért is esik egyre több szó manapság a műanyagokról.

műanyag szennyezés

Forrás: Greenpeace

 

Rovatok: 

Palackozott üdítők helyett házi készítésű frissítők

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Urbán Csilla
Nyáron különösen fontos a folyamatos folyadékbevitel, de környezeti szempontból sem mindegy, mit és miből iszunk.

Gondolom, már mondanunk sem kell, hogy felejtsük el a PET-palackot. A melegben ugyanis könnyebben szabadulnak ki a káros ftalátok (műanyaglágyítók), és oldódnak be az italunkba. A növekvő hulladékhegyekről nem is beszélve. Így ha még nem lenne saját kulacsod, mindenképp szerezz be egyet, de akár befőttes üvegbe is töltheted a frissítőt. Utóbbit kedved szerint díszítheted is színes rongyszalagokkal, feldobja a kerti partikat, és az eldobható poharaknak is kiváló alternatívája. A szívószálakat is felejtsük el, bár szerencsére kapni már mosható fém változatban is.

Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

#plasticfreedom - a műanyagok szabadságra mennek

 • 2018. június 21.
 • Csilla
Töltsd velünk a júliust! Kampány a műanyagszennyezés ellen

Júliusban a Plastic Free July, nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen műanyagmentes életre buzdítja a lakosságot. Kezdésként a legnagyobb szennyezők közül, mint például a műanyagzacskó, csomagolóanyagok a teljes hónap során a PET palackoké lesz a főszerep. A kampányt egy Műanyagmentes Piknikkel indítják el a szervezetek, ahol a háztartásokban megtalálható műanyagok teljes szortimentjére kapunk tartós, környezetbarát alternatívát.

“Az utóbbi hetekben bejárták a közösségi oldalakat, médiumokat a National Geographic műanyagszennyezéssel kapcsolatos képei, az egész világ megbizonyosodhatott róla, hogy a probléma jelentős. A “Töltsd velünk a júliust” kampányunkkal szeretnénk csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy amikor csak teheti töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot. Ebben segítségünkre lesz számos Fenntartható Vendéglátóhely, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot.” - mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány munkatársa.

Rovatok: 
Műfaj: 
célcsoport: 

Nyaralás zölden

Év: 
2017
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Merza Péter
Ha nyár, akkor pihenés, ha szabadság, akkor utazás… De vajon egy környezettudatos utazó milyen kérdésekbe ütközhet, ha úgy venné nyakába a világot, hogy közben ne növelje ökológiai lábnyomát?

Tudtad-e, hogy léteznek öko-hotelek? Magyarországon és a nagyvilágban is egyre gyarapodnak az olyan vendéglátóhelyek, amelyek kiemelten figyelnek a környezeti szempontokra, és ez nem csak marketingfogás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) által meghirdetett „Zöld Szálloda” pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet: a vendéglátás és az ökológiai szemlélet jól megfér egymás mellett. Az 1993 óta futó pályázaton eddig már több mint 100 szálloda mérette meg magát.

Tematika: 
Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Amikor egy város köteleződik el a nulla hulladék mellett

 • 2018. június 15.
 • Csilla
Az esettanulmány most már magyar nyelven is elérhető!
A francia Roubaix városa úgy döntött, nulla hulladék stratégiát készít, és első körben a lakosságot vonták be egy kihívásba. Az esettanulmány most már magyar nyelven is elérhető!

Alexandre Garcin-naé, Roubaix polgármester-helyettesével korábban már készítettünk interjút, ami itt olvasható.

Itt főleg a lakosságnál szóló programról kérdeztük, de a város vezetése sok más szereplővel (helyi vállalkozók, intézmények) is együttműködik a nulla hulladék cél elérése érdekében.

Tudj meg többet arról, mit tehet egy település!

Rovatok: 

Szabadulószobánk nyári kedvezménnyel várja a csapatokat

 • 2018. június 14.
 • Peti
Kedvezményes áron játszhatnak, akik nagyobb társaságban érkeznek

NAPSZÚRÁST KAPTUNK! 2=1,5 akciónk keretében ha két csapattal regisztráltok a szabadulószobába, a második csapat féláron játszhat. 

Az idei tanév új kísérlete volt Magyarország első környezettudatos szabadulószobája. A sikereken felbuzdulva nyáron már több fesztiválra is meghívták a Humusz Szövetség "Pucolj ki! névre hallgató szabadulószobás játékát. Az élményközpontú, mégis tanulságos és szemléletformáló játékban sok információt el lehet sajátítani a nulla hulladékos életmódról. 

Amikor épp nem fesztiválokon lesz a játék, szeretnénk a Saru utcai "bázison" minél több csapatnak nyári programként kínálni a szabadulószobát. Ezért úgy határoztunk, hogy a nagyobb társasággal érkezőknek kedvezményt biztosítunk. 

Rovatok: 

A farmer újraálmodva

 • 2018. június 13.
 • Csilla
A Réthy Fashion újrahasznosítási központjában jártunk Szigetszentmiklóson

A Réthy Fashion szigetszentmiklósi újrahasznosítási központjában jártunk, hogy megnézzük, hogyan lesznek a régi ruhákból új termékek.

Réti Éva 2012-ben alapította meg a Réthy Fashiont, és célja az volt, hogy bemutassa, régi, megunt vagy elhasznált ruhadarabokból is lehet divatos ruhákat készíteni.

Szigetszentmiklósi központjukba 2 éve költöztek be, ahol nem csak eladótér van, de található itt raktár is, valamint a tervezés is itt zajlik. Az udvarban pedig különböző programokat is szoktak szervezni, úgy mint ruha börze vagy színtanácsadás.

Rovatok: 
célcsoport: 

Oldalak