Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás a Körösök völgyében

  • 2013. július 23.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Körös-völgyi SokadalomHagyományőrző hangulat közepette, rendhagyó megjelenéssel robbantunk be a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Körös-Völgyi Sokadalom kellős közepébe Nulla Hulladék sátrunkkal. A középkori téglavár tövében 2 napig vártuk a látogatókat a hulladékmegelőzést és csökkentést ösztönző programokkal, sok-sok játékkal és környezettudatos ajándékokkal.

Már a sátorépítés és a színes molinók kihelyezése annyira felkeltette a látogatók figyelmét, hogy berendezés közben el kellet kezdenünk a szemléletformálást. A Nulla Hulladék 10 pontot bemutató „zöld kukás” molinó messziről behívta az érdeklődőket a sátor alá. Itt fedtük fel a Nulla Hulladék név jelentését, ami a legtöbb gyereket nagyon izgalomba hozta, a felnőttekből pedig pesszimista érzületet váltott ki elsőre. A kiállítás nézegetése közben elkezdődött a beszélgetés, és mindenki megértette, hogy a Nulla Hulladék egy cél, és apró lépésekkel, szokások megváltoztatásával elérhető.

Körös-völgyi SokadalomNaponta több száz ember ment el a sátrunk mellett: nagyrészt megálltak nézelődni és beszélgetni, kérdeztek a bennük felmerülő kérdésekről. Igyekeztünk felkelteni az érdeklődésüket, kiadványokat adni minél több családnak. A Körösök Völgye Fesztivál látogatottsága a szervezők szerint 15.000 fő volt a 3 nap alatt. Tapasztalataink alapján az emberek fogékonyak voltak és érzékenyen reagáltak a hulladékmegelőzés témakörére. A felnőttek körében a legnépszerűbb a komposztálás volt, konkrét gyakorlati tanácsokra voltak a kíváncsiak, keresték a technikai segítséget nyújtó komposztálós kiadványokat. Sokan elmesélték tapasztalatukat és településükről meséltek, ahol helyi komposztprogram kapcsán jutottak kerethez. A rendezvény helyszíne, Gyula, megközelíthető tömegközlekedéssel Békéscsabán keresztül vonattal és autóbusszal is. Gyulára érkezve helyi autóbuszokkal és kerékpárral kerékpárúton volt megközelíthető a rendzvény.

A gyerekek körében a Re-SET! - Gondold újra! társasjáték és a mágneses játékok voltak a legnépszerűbbek. A reKreatív papírhulladék kézműves sarokban használt újságpapírból készültek tárolódobozok és játékok (kígyó, virág). A mágneses tudatos vásárlós és komposztálós táblajátéknál jövet-menet megálltak a családok. Hasznosnak találták a vendégek és az egész család részt tudott venni benne, együtt döntötték el, hogy mit vegyenek és mit hova dobjanak, mint a való világban is. Az ReSET játékba is igyekeztük bevonni a szülőket, hogy segítsenek a gyerekeknek kitalálni vagy elmutogatni a kitalálandó fogalmakat - ez többnyire sikerült is a gyerekek legnagyobb örömére.

Körös-völgyi SokadalomIgen különleges része volt a Nulla Hulladék programnak a ruha javítóműhely. Szombaton elszakadt és kinőtt ruhák alakultak át, kaptak hosszabb szárat, új derékméretet és cipzárcsere is volt folyamatosan. Vasárnap retextil műhely alakult a sátor alatt: kádkilépőt, horgolt párnát, bevásárló táskát, simi-labdát készítettünk textil hulladékból. Így arról is tudtunk közben beszélgetni, hogy mit jelent az újrahasználat, újrahasznosítás és a javítás, mint fogalom. Segítettek ügyeskezű varrónőink és látogatóink.

Írta: BAndi és BPE

Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

 

 

 

 

   Új Széchenyi TervInfoblokk