Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztünnep 2018 - eredményhirdetés

  • 2018. december 15.
  • Peti

Az idei évben is nagy érdeklődés övezte az októberi Komposztünnepet. Felhívásunkhoz régi és új intézmények, csoportok, civil szervezetek, egyéni alkotók is csatlakoztak. A megküldött beszámolók számunkra azt jelzik, hogy országszerte remek példák vannak a komposztálás terjedésére és az oktatásban, szemléletformálásban is egyre nagyobb teret nyer ez a téma. Köszönjük mindenkinek, aki ehhez akár csak egy apró lépést is hozzátett saját környezetében.

Közel 2500 gyermek és felnőtt csatlakozott az idén hozzánk. Az érintett települések száma óvodai - bölcsődei és civil szervezeti berkekben 28, míg iskolai berkekben 8. Budapestről 13 óvodai és iskolai csoport küldött be beszámolót. Az óvodai csoportok száma 61 volt, mert bizony voltak teljes óvodai létszámmal (5-6 csoporttal is csatlakozó óvodák), 38 dokumentum és 225 kép érkezett. A 12 iskolai csoporttól 12 szöveges dokumentum és 67 kép érkezett.

Idei témáink közül az „állati gomba” téma valamint az „állati gombakert” alkotása vitte el a népszerűségi „pálmát”. 3 iskolai projekt és 26 óvodai projekt szólt erről! A képzőművészeti alkotásokhoz 4 mű érkezett be. 

Az óvodai témák között még népszerűek voltak (természetszerűen): kertészkedés és lombgyűjtés, terménybábok és levélképek készítése, legkülönfélébb gombás mesék olvasása és dramatizálása, tevékenységek a komposzt körül mindenféle módon, valamint tanösvény bejárás és erdei túra. 

Az iskolai tevékenységek népszerű módjai között a gyakorlati komposztálás, a kertészkedés és lombgyűjtés, a komposztálás elméleti megközelítése valamint a tablók, rajzok készítése szerepelt. 3 állati gomba projektet is kaptunk! 

3 iskolai projekt pedig megcélozta a korosztályok közötti együttműködést így középiskolások óvodásokkal (Török J. Mg. Szakközép, Cegléd) valamint középiskolások általános iskolásokkal is dolgoztak együtt a projektek keretében (Kocsis P. Mg. Szakközép, Kecskemét). Egy projekt a generációk közötti együttműködésben a szülőket és a diákokat együtt mozgósította (Kőrösi Gimnázium, Bp).

2 civil szervezettől kaptunk beszámolót: Körösök Naturpark Egyesület (Békéscsaba) és a Manifeszt Alapítvány (Budapest).

 

A Komposztünnep 2018 interaktív térképen itt láthatóak a részletek:

 

 

A díjazottak kiválasztásánál szempontunk volt, hogy a megvalósított program mennyire volt egyedi, különleges, eltérő a megszokottól. Nagyon örültünk azoknak, akik maradandót alkottak, vagy új módszerekhez mertek nyúlni. Figyeltük azt is, hogy az egyes korcsoportoknál ajánlott témaköröket hogyan építették bele a programba. 

A 2018-as Komposztünnep díjazottaink: 

Ugyan nem hirdettünk külön bölcsődei kategóriát, de mivel többen is küldtek beszámolót bölcsődei intézményből, így a legjobbat szeretnénk kiemelni a színvonalas és komplex módon megvalósított szemléletformálás területén:

Dúdoló Bölcsőde - Budapest 11. kerület, az intézmény egészére kiterjed a környezettudatos szemlélet és az érzékenyítés nagyon sok helyen tetten érhető. Gratulálunk a szakmai alapossághoz!

 

Óvodai kategóriában nehéz dolgunk volt az elbírálás során. Külön öröm volt, hogy sok helyen központi témát alkottak a gombák. A rengeteg jó program közül végül hármat választottunk ki:

1. Bábakalács Óvoda – Vác

Egymásra épülő programjaikból látszott az alapos és gondos előkészítés, igényes megvalósítás. Külön kiemeljük a „Kis levél élete” c. saját mese feldolgozását. Gratulálunk!

2. Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Óvodája – Budapest

Szintén nagyon színvonalas és sokrétű programot valósítottak meg, a speciális igények figyelembevételével. Külön köszönjük a szép beszámoló anyagot.

3. Szent Margit Katolikus Óvoda – Kaposvár 

Sokrétű és változatos programot valósítottak meg, melyben nagy hangsúlyt fektettek a gombaismeretre is.

 

Általános iskolai kategóriában díjazottaink:

1. Budapest XX. kerületi Ady Endre Általános Iskola

 A 2.a osztály már nem először vesz részt a Komposztünnepen, idén még egy bringából készítetett kézi faaprítót is bevetettek.

2. Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola

 Az Ökokör egy gyönyörű rovarhotelt is készített a komposztáló mellé.

3. Turai Hevesy György Általános Iskola 

 Fűszerek és zöldségek számára készítettek saját kezűleg magaságyást. 

 

A középiskoláktól érkezett beszámolók közt is jobbnál jobbak voltak, végül a díjazottaink:

1. Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola  - Cegléd 

 Nagyon szép állati gombakertet és gombaismereti kiállítást készítettek leírásokkal, rajzokkal és versekkel. A kiállítás szervesen kapcsolódik az iskolában zajló komposztáláshoz, a programba a helyi óvodát is bevonták. A sikert az is mutatja, hogy azóta is komoly érdeklődést tanúsítanak a diákok a gombák iránt.  

2. Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium – Budapest 17. kerület

 Visszatérő komposztünneplők, akik idén a családokat, diákokat, szülőket megmozgató kerti party-t szerveztek a komposztálás témája köré. A program során az iskola udvarát szépítették meg. 

3. Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakiskola – Kecskemét

 A beszámolóból sugárzó lelkesedés azt sejteti, hogy egy nagyon sikeres programban valósult meg a komposztálás, s így a környezettudatos életmódra nevelés. Rendhagyó biológia órával, komposztáló építéssel és a 12. osztályosok valamint 5. osztályosok közös tanulása zajlott. 

 

Civil szervezetek kategóriájában a szociális érzékenyítés megjelenése miatt tartjuk példamutatónak a Manifeszt Alapítvány programját, akik Budapesten a KözHely közösségi kertet üzemeltetik, új komposztálót építettek, úgy hogy a szomszéd lakótömbben élők is könnyen tudják használni. Gratulálunk nekik!

Képzőművészeti alkotóközösségek számára meghirdetett témára 4 gyönyörű kép érkezett be. Csávás Renáta – A jövő a kezedben van! címmel készült kiemelkedően harmonikus színvilágú és letisztult alkotása nyerte el a zsűri véleménye alapján a díjat. Az ő alkotása egyben a 2019. évi Komposztünnep plakátja is lesz! a_jovo_a_te_kezedben_van

 

Köszönjük a megküldött beszámolókat! Gratulálunk a nyerteseknek!

A legjobb gyakorlatokat feldolgozás után szeretnénk megosztani majd a komposztalj.hu oldal ötletei között.

Az ajándékcsomagokat postán juttatjuk el a nyerteseknek, 2019 januárjában.

 

Kategóriánként az első helyezett 10.000 Ft értékű ajándékutalványt nyert az Oázis Kertészet felajánlásából. 

A Nádland Kft felajánlásából az óvodás, iskolás és civil szervezeti kategória egy-egy díjazottja gazdagodik társasjátékkal, zenei CD-vel és könyvvel. 

A Herman Ottó Intézet jóvoltából minden nyertes számára komposztálással kapcsolatos kiadványokat (pl: füzet, leporelló, foglalkoztató füzet, könyv) tudunk adni.

Az óvodai díjazottak egy-egy példánnyal gazdagodnak majd Bálint Mariann új kiadású Hulladék Históriák c. mesekönyvből. Az általános iskolai díjakat kiegészíti Kenéz Árpád: Állati növénykert c. könyve. Mindezeket a Humusz Szövetség biztosítja a tavalyi adó 1% adományokból. 

Természetesen minden résztvevőnek, akitől beszámolót kaptunk elektronikus formában küldünk tanúsító emléklapot.

 


A projekt támogatói:

oazis:kerteszet  nadland