Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A GAIA küldöttségének nyilatkozata a párizsi COP21 megállapodás kapcsán

  • 2016. január 07.
  • Csilla
Erős retorika, üres ígéret: nemzetközi szinten kell összefogni, hogy a párizsi megállapodás hiányosságai kiküszöbölhetőek legyenek

Bár a december 12-én nagy csinnadrattával elfogadott párizsi megállapodás közösen elérendő célként fogalmazta meg a 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöbérték elérésének fontosságát és az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes semlegesítését 2050-re, ugyanakkor környezetvédők és nemzetközi zöld szervezetek úgy látják, hogy a megállapodás nem rögzíti az eredmények eléréséhez valóban szükséges lépéseket és nem tartalmazza azokat a jogi kereteket, mely kötelezné az országokat vállalásaik betartására. Mialatt a tárgyalótermekben a megállapodás a végső szakaszába ért, Párizs utcáin 15.000 ember tüntetett  a szükségállapot  és a határozott tiltás ellenére, így állva ki azon állítás mellett, hogy bolygónk jövője többé nem helyezhető a “képvislők” egy maroknyi csoportjának a kezébe.

GAIA csapata Párizsban

Elégedetlenségének több szervezet, köztük a GAIA (The Global Alliance for Incinerator Alternatives - Nemzetközi Szövetség az Égetők Alternatíváiért) is hangot adott, mely egy nyilatkozatban tette közzé, hogy a jövőben nagyobb szerepet kívánnak vállalni az alulról szerveződő tevékenységek támogatásában és az összefogás koordinálásában:

Kormányzati vezetőink úgy távoztak Párizsból, hogy nem vállaltak jogilag is kötelező erejű elkötelezettséget, mely megvédené a bolygót és annak lakosságát a klíma káosztól. Ezért a GAIA megújítja fogadalmát, és fellép azon tevékeny és alulról építkező szervezetek nevében, melyek együtt képviselik azokat, akik a klímaproblémára valódi megoldást keresnek. Közösségeinkben és országainkban arra törekszünk, hogy megakadályozzuk a szennyező-energia projektek megvalósulását (pl. hulladékégetők építése), és olyan Nulla Hulladék Szövetségeket hozunk létre, amelyek tevékenységük során:
•    munkahelyeket teremtenek
•    hozzájárulnak az erős nemzeti energia- és hulladékpolitikák sikerességéhez
•    hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez
•    elősegítik, hogy sikerrel átalakíthassuk fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket és annak egyszerhasználatos termékeit.

Hogy céljainkat elérhessük, minden eddiginél több erőfeszítésre van szükség. Emberek milliói - elsősorban a déli államokban - néznek farkasszemet már napjainkban is a klímaváltozás katasztrófális következményeivel; szeretteik és otthonai elvesztésével, feldúlt életekkel, tönkrement szűkebb- és tágabb környezettel fizetvén meg a fenntarthatalan gazdasági döntések árát.

Nyilvánvaló az is, hogy bolygónk szennyezettsége nemcsak az élőlények egészségét fenyegeti, de nagyban hozájárul a klimaváltozáshoz, és hogy az eredendő ok szintén a szűklátókörű lineáris gazdasági modelben keresendő, mely függő a szennyező energiatermeléstől és kész akár végleg kimeríteni a Föld nem megújjuló erőforrásait, így okozván kimondhatatlan károkat a bolygónak, az emberiségnek és minden más élőlénynek.

A párizsi klímaegyezmény magasra tőrő, mégis üres. A megállapodás sikeressége ugyanis teljesen az országok saját vállalásaitól függ (INDCs - Intended Nationally Determined Contributions1, magyarul: Tervezett Nemzetileg Meghatározott Hozzájárulás), mely hozzájárulásokban az országok gyakran nem megfelelő vagy félrevezető információkat adnak meg. A megállapodás hibája, hogy nem nevezi meg a klíma adósságot2, nem gondoskodik megfelelő anyagi háttér biztosításáról a sérülékeny közösségek és a tiszta-energia kezdeményezések számára, ajtót nyit ugyanakkor olyan látszatmegoldásokank, mint az ún. hulladék- és szervesanyagégető üzemek építése, a szénmonoxid-kvóta kereskedelem. Végül, de nem utolsó sorba a megállapodás jogilag nem követeli meg az országoktól – különösen azoktól, melyek történelmileg  is a legjelentősebb szennyezők – hogy visszaszorítsák a kibocsátásukat.

Klíma tárgyalások karikatúra

Kép forrása: http://www.partipourladecroissance.net/?p=9187

A GAIA küldöttség tagjai ezért részletesen tanulmányozták a nemzeti INDC terveket. Azt találták, hogy számos ország támogat olyan politikákat (szerveshulladékégetés támogatása, hulladékégetés előnyben részesítése az újrahasznosítással szemben, pedig ez utóbbi energifelhasználás arányában több szennyezésért felelős, mint egy szénerőmű), mely megengedi a kormányoknak, hogy úgy tegyenek eleget kötelezettségeiknek, hogy közben nem csökkentik a valódi szennyezést és károsanyag kibocsátást.  Így a 1,5 C fokos felmelegedési hatás nem lesz tartható. Ezért a Párizsi Megállapodás azt jelenti a GAIA számára, hogy a kibocsátások valódi csökkenését biztosító munka nem a kormányzatok, hanem a GAIA-hoz hasonló alulról szerveződő és tettrekész közösségek összefogásának erejéből származik és ezen szervezetek közös tevékenységeinek eredményeképp valósulhat meg, így érve el a helyi gazdaságok és ezáltal a globális rendszer megváltoztatását.

A nulla hulladékra törekvő megoldások, a közösségek által vezetett klímaakciókkal együtt, hozzájárulnak a meghírdetett globális célkitűzés eléréséhez, magukévá téve az anyagok megőrzésének elvét,  a méreganyagok csökkentésének fontosságát, a forrásokhoz való igazságos hozzáférést és elosztást. Rajtunk múlik, hogy meggátoljuk a káros kormányzati és poltikai tévmegoldásokat és elősegítsük a nulla hulladék szemlélet terjedését, a tiszta energiák térhódítását. Gyors és azonnali változásokra van szükségünk egy fenntartható és méreganyag-mentes körkörös gazdaság eléréséhez, így biztosítván Földünk véges energiaforrásainak védelmét a jövő generációi számára.

Teljes paradigmaváltásra van szükségünk, ami elvezet minket a régi fenntarthatalan, mérgező és lineáris gazdasági modelltől a megoldás-alapú ösvényekre. Nincs több vesztegetnivaló időnk.

Forrás: http://www.zerowasteeurope.eu/2015/12/strong-rhetoric-an-empty-promise-together-we-must-fill-the-paris-agreements-enforcement-gap/

Fordította: Patonay Kata

1 https://en.wikipedia.org/wiki/Intended_Nationally_Determined_Contributions
2 “a nyugati országok vagyonának megosztása a harmadik világ országaival, az úgynevezett ’klíma adósság’ fejében, mivel szerintük mi sok széndioxidot bocsátottunk ki ők pedig nem. Mi tönkretettük az éghajlatot, ők pedig nem.” http://idokjelei.hu/2009/12/koppenhagai-klimakonferencia/