Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vállalati jó példák: Budapest Airport Greenairport Program

Év: 
2016
Szám: 
Tél
Szerző: 
Petrovics Gabriella

A Budapest Airport bérlőit bevonva igyekszik zöldíteni repülőtér-üzemeltető tevékenységét. A 2015 nyarától indított programról Kis Ferenccel és Munkácsi Zsuzsával beszélgettünk a Budapest Airport részéről.

Fontosnak tartjuk, hogy szót ejtsünk minden pozitív tendenciát jelentő környezetvédelmi összefogásról, függetlenül az érintett alaptevékenység környezetbarát jellegétől. Az Airports Council International (ACI) karbon-akkreditációs minősítésében a Budapest Airport már a 3. szintet érte el (Optimisation), azaz a repülőtér már a bérlőket bevonva igyekszik lehetőségei alapján minél környezettudatosabb működést véghezvinni.

Az ACI-nál egyébként a legmagasabb 4. szint a karbonsemlegesség. A fő klímavédelmi vállalások a repülőtéri energiafelhasználás csökkentését, a megújuló energiaforrások használatának lehetőségét, az elektromos mobilitás fejlesztését és a repülőtéri szelektív hulladékgyűjtés továbbfejlesztését célozzák. 2020-ig 10%-os széndioxid-csökkentést kell a repülőtérnek elérnie. A programhoz csatlakozott partnercégeknek  tevékenységeikről adatokat kell biztosítaniuk a nemzetközi minősítés miatt.

A repülőtereken a zajszennyezés az elsődlegesen szabályozott és korlátozott kérdés. A gépek ellenőrzését és a karbantartását ezért zajvédelemmel ellátott hajtóműpróbázó helyen végzik.

A Greenairport Program keretén belül negyedévente tartanak találkozót. Volt már zöld irodai működési, illetve környezetvédelmi, szelektív hulladékgyűjtési tréning is a Budapest Airport szervezésében. A partnerek esetében egyelőre nincsen környezetvédelmi tervszám vagy előírás, amit teljesíteni kell, mivel az első időszakban a partnerség kiépítése a cél. A cégek különféle tevékenységük, adottságaik alapján a számukra kivitelezhető, környezetbarát megoldásokat vezetik be mindennapi életükben. Ez csak a repülőtéri egységekre vonatkozik, tehát nem jelenti azt, hogy a Spar, a NAV vagy a Magyar Posta minden kirendeltségén ezeket a környezetbarát elveket követik, de azért remélhetőleg hatással bírnak a szervezetek egészére is. A partnercégeket minden évben kiírt pályázattal motiválják a program missziójának támogatására.

Az I. terminálban a víz melegítését elsősorban napkollektorral biztosítják. 2012-ben kezdődött egy szélenergiát hasznosító kísérlet, de sajnos nem hozta a várakozásoknak megfelelő eredményeket. A repülőtéri hulladékok válogatása kézzel történik. A duty free shop üzemelése során napi 10-12 konténer csomagolási hulladék, elsősorban papír keletkezik, amely tömörítve kerül elszállításra és újrafelhasználásra. A műanyag fóliákat szintén újrahasznosítják. A repülőgépekről minden étellel szennyezett csomagolóanyag égetőbe vagy megfelelő engedéllyel rendelkező lerakóba kerül, mert ezt jogszabály írja elő. Jó tudni, hogy elektromos autót is lehet ingyen tölteni a repülőtéren. Évente, kétévente a repülőtéren ürgementés, illetve vörösvércse fiókák áttelepítése zajlik a fogadó nemzeti parkok bevonásával.

Ferihegy Reptér  Green Airport  Budapest Airport

Képek forrása: Budapest Airport


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!