Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tervek után jön a kivitelezés

Vörösváriak a nulla hulladék útján
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Temesvári Anna

A nulla hulladék útját számunkra a Humusz kövezte ki azzal, hogy az induláskor kidolgozta Pilisvörösvár nulla hulladék stratégiáját. A 2011-ben a Marisla Foundation pályázatából finanszírozott kutató, elemző és a célokat megfogalmazó munka ugyanis az alapja annak a több évre szóló programnak, amelynek megvalósítási tervét ez év első hónapjában vázoltuk fel.

A programnak a „Nulla hulladékot!” címet adtuk.

A terv az információs stratégia mentén készült, első két pontját már megvalósítottuk. Éppen a napokban juttatjuk el a vörösvári családokhoz a „Törekedj a nulla hulladékra!” c. kiadványunkat, melyben hasznos információkat találhatnak a környezettudatos szemlélet gyakorlatba való átültetéséhez.

A „Pilisvörösvár környezettudatos családja” című pályázatunk a másik, melynek eredményhirdetésére februárban kerül sor. A beérkezett pályázatok mint jó gyakorlatok példaként szolgálhatnak mindenkinek, illetve irányt szabnak nekünk ahhoz, hogyan folytassuk a felvilágosító munkát. A rendezvényen jelen lesz a helyi média, ezért egy rövid sajtótájékoztató keretében hirdetjük ki programunkat, melyről többek között a Vörösvári Újságban és a Pilis Tv-ben is folyamatosan tájékoztatást adunk.

Hamarosan megrendezésre kerül az a Környezetvédelmi Fórum, amelynek gondolatébresztője a fent említett nulla hulladék stratégia lesz. A Fórum legfontosabb hozadéka lehet, hogy remélhetőleg mindenki eljön meghívásunkra, aki a témában érintett vagy mondanivalója van, legyen az önkormányzat, civil szervezet, vállalkozás vagy magánszemély. És talán segít majd az önkormányzat által bevezetendő „zöldítő szabályozók” elfogadtatásában is.

Elindul Környezetvédelmi Klubunk, amelyben az öko háztartásokról esik majd szó, honlapunkon /http://www.tegyvalamit.hu// máris olvashatók az Öko hírek, benne megtalálhatók a helyi javítóműhelyek, ugyanott online Lom-Kincs Bazárt működtetünk. Támogató partnerünkkel, a Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezettel belevágunk az első „Zöld iroda” programba. A helyi gimnazistákból álló Zöldkommandónk pedig lecsap, ahol sok szemetet lát, mert ugyan a megelőzésre fókuszálunk, de amíg szükség van rá, a „csővégi” megoldásokat sem vetjük el.

Elindultunk, és remélhetőleg egyre többen tartanak velünk a nulla hulladék útján, ahol valahol már vár minket a tábla: Pilisvörösvár nullahulladékos mintatelepülés.