Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Redizájn: kacatból kincs

Év: 
2015
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Urbán Csilla/Graczka Sylvia

A Re-design pályázat legjobb alkotásait a Vándorkiállításon mutatjuk be országszerte. A Humusz Házban szeptember 16-22. között voltak láthatóak a cikkben megjelenő alkotások.

Mi az a redizájn? Kreatív megoldás a hulladékproblémára. A fogyasztói társadalom végső terméke a hulladék, amelyről minden kicsit is környezettudatos embernek a szelektív gyűjtés jut eszébe. Ez a módszer valóban segít abban, hogy újrahasznosítás révén a felesleges anyagok visszakerüljenek a gazdaság körforgásába. A régiből újat létrehozni nagyüzemi szinten azonban rengeteg környezeti terheléssel jár, hiszen egy egész iparág áll mögötte.

Erdős Anna munkája

Az újrahasznosítás otthon, kis léptékben is végezhető, ami jóval környezetkímélőbb megoldás. Ennél is zöldebb megoldás az újrahasználat, amikor valami nem is válik hulladékká, hanem megjavítva, átalakítva újra életre kel. E két folyamatnak – azaz az újrahasznosításnak és az újrahasználatnak – kreatív, művészi leágazása a redizájn. Ilyenkor egyedi megoldással teljesen újat alkotunk, a munkánk pedig növeli a termék értékét (upcycling), igen kicsi környezeti hatás mellett – ezekre mutatunk most néhány példát.

A közelmúltban a Humusz Szövetség Gondold újra! címmel kiírt redizájn pályázata látványosan bizonyította, mennyi kreativitás rejlik az emberekben. „A beérkezett közel 140 pályamunka mindegyike ragyogó példát hozott arra, hogy hogyan lehet egy tárgyról a megszokottól teljesen eltérően gondolkodni”- osztotta meg benyomásait Ullmann Mónika színésznő és a pályázat egyik zsűritagja, akit a Barkács Csaj c. sorozatból is jól ismerhetünk, és aki azért állt a kezdeményezés mellé, mert ő maga is lelkes környezetvédő és hobbibarkácsoló.

Re-design, gondold újra!

Két kategóriában indulhattak a pályázók attól függően, hogy a megadott alapanyagokból akartak-e kiindulni, vagy meghatározott célú tárgyakat akartak-e alkotni. Az első kategória nyertese Erdős Anna lett, aki régi bőröndből készített lámpával ellátott polcot. Különlegessége, hogy a lámpakapcsolót az egyik könyv mögé rejtette. A második kategóriát Nagygyörgy Anna lámpája nyerte, amely colstokból és bádogvödörből készült. A rengeteg jó ötletből még négyet választott ki a zsűri, akiket a Cimbi, az Ursuslupus, a Recyclock, a Nusenka, a Maminvent és a Paper Infinity Design jóvoltából emelhettünk ki. A pályaművekre a Humusz Facebook-oldalán is szavazhattak az érdeklődők, a legtöbb like-ot kapott alkotásokat is elismerésben részesítettük.Nagygyörgy Anna munkája

A legjobb pályamunkák – a díjazottakon kívül is még néhány – tavasszal országos turnéra indultak Redesign Vándorkiállítás néven, és egészen októberig megtekinthetőek. Az érdeklődők számára ez lehetőséget ad, hogy ötletet merítsenek például egyedi lámpák készítéséhez, de ahhoz is inspirációt kapnak, hogy régi bőröndök és esernyők mi mindenre használhatóak fel. Előbbiből például babaház, piknikasztal és kutyaetető, utóbbiból pedig bébijáték vagy akár táska is készülhet. Irodai kellékeket is fölösleges drága pénzen vásárolni, hiszen otthon minden szükséges alapanyag fellelhető. A kilyukadt nejlonharisnyákat sem érdemes kidobni, mivel kitűnően felhasználhatóak üléshuzatnak.

A kiállítás további helyszíneiért és időpontokért nézz fel a www.humusz.hu/redesignkiallitas oldalra.

A támogatóinkkal készült interjúkban pedig munkásságukról, illetve az upcycling művészetéről olvashatsz a www.humusz.hu/upcycling oldalon.

Szék felújítása harisnyákbólA kész üléshuzat harisnyából