Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megérdemli a nevét – Bistro No Waste

Év: 
2017
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Kabdebó Noémi
A Ráday utcában nemrég nyílt éttermet gondosan tervezték, minden ponton odafigyelnek a hulladék-megelőzésre.

A helyiség natúr, újrahasznált bútorokkal van berendezve, barátságos, hangulatos. A tulajdonos, Keve Zsuzsa nagyon kedvesen elbeszélget a vendégekkel. Ugyanez az emberléptékűség és odafigyelés látszik a hulladékcsökkentő megoldásokon is.


Az ételek alapanyagainál a konyha mérete miatt egyelőre nem tudják megoldani a hulladékmentes beszerzést. Most csak konyhakész, csomagolt alapanyaggal dolgozhatnak, ezeknek viszont a nagy része bio, és a többi is kistermelőtől származik. Az italok közül amit lehet, visszaváltható üvegben forgalmazó beszállítótól rendelnek.
Mosogató- és takarítószerekből szinte kivétel nélkül lebomlót használnak.


A helyben fogyasztott ételeket ehető tányérban tálalják, amely búzakorpából készül. Nem mindig fogy el teljesen, az esetleges maradékot elviszik komposztálni (ez a kis alapterület miatt helyben szintén nem megoldható). Az evőeszközök, ahogy az elviteles dobozok is, természetes alapú műanyagból készülnek. Ezek ipari körülmények között lebomlanak; hogy házi komposztban mi történik velük, azt a Zöldövezet Társulás és a Felelős Gasztrohős Alapítvány éppen teszteli. Kíváncsian várjuk az eredményt. Azt viszont máris tudjuk, hogy a Bistróban használt evőeszközök Zsuzsa otthoni komposztálójában nagyjából 45 nap alatt bomlanak le.


A Humusz mindig a tartós tárgyak mellett teszi le a voksát, tehát az újrahasználható étkészletek mellett, de ha ez valamilyen okból nem megoldható, akkor a megújuló alapanyagokból készült, a természetbe gond nélkül visszatérő termék a legjobb megoldás. A Bistro No Waste-nél a lebomló edények választásának hátterében olyan megfontolások is állnak, hogy az utcán eldobált csomagolások ne okozzanak nagy problémát, illetve hogy a rendesen gyűjtött edényekből keletkező komposztot a környék városi növényei kapják. Úgy látjuk, itt nem zöldre festésről van szó, hanem valódi elkötelezettségből fakadó jó gyakorlatról. Reméljük, a példát minél többen fogják követni.

ehető tányér


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes
Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!