Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jól megnézed, mit veszel?

Év: 
2017
Szám: 
Tél
Szerző: 
Urbán Csilla
Néhány gondolat, jó tanács a csomagolóanyagokról.

A tudatos vásárló onnan ismerszik meg könnyen a boltban, hogy órákig képes egy termék csomagolását olvasgatni. Hiszen annyi információ található rajtuk! Összetétel, lejárat, származás, és akkor még nem beszéltünk a csomagolás típusáról, a különböző ökocímkékről, termékjelzésekről. Ennyi információt megérteni tényleg nehéz, és sokszor ideje sincs az embernek, mégis arra buzdítunk mindenkit, hogy igenis szánjon rá időt, mert nem mindegy, mit eszünk meg vagy mit kenünk magunkra.

Mikre érdemes odafigyelni?

Az összetételre, lejárati időre és származási helyre egyre többen figyelnek oda, de talán nem árt elismételni, hogy részesítsük előnyben a hazai termékeket, amelyek hozzávalói sem járták körbe a világot vagy kerüljük azokat az összetevőket, melyek előállítása ártalmas a természeti környezetre (pl. pálmaolaj). 

A csomagolás típusa már egy nehezebb falat, ugyanis első ránézésre nem mindig egyértelmű, és a kötelező feltüntetés ellenére sem kerülnek fel információk. Ha lehet, mindenképpen az egyszerű, azaz egy anyagból (pl. csak papír vagy műanyag) készült csomagolást válasszuk, ezek újrahasznosítására nagyobb a lehetőség. A legjobbak az újratölthető csomagolások, mint amilyen a betétdíjas üveg. Műanyagok esetében beszélhetünk újrahasznosítható és nem újrahasznosítható anyagokról, amelyek felismerésében az ún. PIC kód segít. Az ábra megmutatja, hogy mely típusokat keressük, ill. kerüljük. Az összetett csomagolások közé tartozik az italos karton doboz és a fémgőzölt műanyag is (pl. chipses zacskó). Utóbbi egyáltalán nem gyűjthető szelektíven, előbbi pedig térségenként változó. Ezek használatát minimalizáljuk!

Ha ráállt a szemünk, akkor ezek ellenőrzése nem vesz igénybe pár pillanatnál több időt, mégis egyszerűsíteni fogja életünket.

fő műanyag típusok