Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Civil… Civil? Civil!

Év: 
2017
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Urbán Csilla

Egyre többször kerül elő a civilség kérdése, de tudjuk-e valójában, miről van szó?

Az ÚjraSzedve magazin megújul, ősztől már csak elektronikus formában érhető el!

Ha tetszett a cikk, támogasd munkánkat és a magazin megjelenését. Előfizetni a negyedévente megjelenő újságra itt tudsz.


 A 2011. évi civil törvény legújabb módosítása megbélyegzi a szervezeteket, amelyek külföldről kapnak támogatást ahhoz, hogy itthon segíthessenek. Pedig a törvény ezekkel a gondolatokkal kezdődik:

 „Az Országgyűlés elismerve, hogy 

az emberek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen Magyarország fejlődéséhez,

a civil szervezetek a társadalom alapvető egységei, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös

értékeink mindennapi megvalósulásához;

az egyesülési szabadság érvényesülése, valamint a civil szervezetek működési alapjainak megteremtése,

társadalmilag hasznos és közösségteremtő tevékenységük elismerése,

közérdekű, illetve közhasznú tevékenységük támogatása érdekében [ …]”

De ki is, mi is az a civil? Civil lehet bárki. A lényeg az, hogy a közösség érdekében tegyünk valamit, legyen szó bármilyen társadalmi kérdésről az oktatástól kezdve az esélyegyenlőségen, kultúrán át a környezetvédelemig. Nem kell feltétlenül szervezetet alkotni, de még szervezethez tartozni sem. De ha a társadalom nagy részéhez eljutó hatást akarunk elérni, szerencsés, ha a közösség szervezeti formába tömörül. 

Szemléletformáló tevékenységeink során sokszor kapunk ilyen válaszokat: „Erről miért nem tudtunk eddig?” „Ezt az iskolában kellene tanítani!” „Ezt kellene a médiában nyomatni!” Ezekkel az állításokkal egyetértünk mi is, de hozzá kell tennünk: ezért vagyunk mi! Ez a mi munkánk, a mi missziónk, ebbe szeretnénk minél több szereplőt bevonni: lakosságot és döntéshozókat egyaránt. Ha nem lennénk, még ez a kevés tájékozódási lehetőség sem lenne.

Mivel a civil szféra nonprofit, a tevékenységek általában adományokból vagy pályázati projektekből valósulnak meg. Az átláthatóság pedig fontos része a működésnek: a támogatott programelemek és a támogatók feltűntetése minden kommunikációs csatornán megtörténik. A teljes finanszírozás áttekintésére is van lehetőség az éves közhasznúsági jelentésen keresztül. Ezt nálunk a www.humusz.hu/kozhasznusagi_jelentes oldalon találod meg.

Büszkék vagyunk rá, hogy civilek vagyunk, és még inkább azokra a támogatásokra (legyen az szellemi, lelki vagy pénzügyi), amit tőletek kapunk. Hiszen így váltok ti magatok is a Humusz részévé, a társadalom egészének hasznára.

civilek