Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mennyit ér háromszáz NEM?

Év: 
2008
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Szuhi Attila

Sokáig azt hittem, nincs nehezebben megnyerhető harc, mint amit a civilek a NATO-val vívnak a Tubesért, Zengőért.  Mára kiderült, hogy a katonai hatalomnál van egy félelmetesebb ellenfél: a pénz hatalma. A tátiak a nyergesújfalui Holcim cementgyár ügyében ezzel keltek birokra.

„A szeretet győzni fog.” Így szólt a felirat a lobogón, amit egy kereszttel és egy Mária szoborral együtt a magasba emelt az elszánt menet szeptember 27-én. Talán furcsának tűnik ez a fajta tiltakozási forma egy cementgyár ellen, de aki megismeri a tátiak történetét, aligha csodálkozik azon, hogy a dolgok idáig jutottak. Már nem az unió, vagy a pártok, hivatalok segítségét kérik a civilek, hanem az égiekét...

Engedély, de mi alapján?
A demonstráció előzménye egy bírósági döntés: a gyár, miután megkapott minden szükséges környezetvédelmi engedélyt, elindíthatja az építési engedélyezést. A helyi önkormányzatok és civilek kérték a környezetvédelmi engedély felfüggesztését, amíg a bíróságon el nem dől az ügy. A bíróság  az önkormányzatok kérését elutasította, a civileknek viszont még a döntést sem postázta. Korábban  a száz oldalt meghaladó, szakértőkkel készített szakvéleményüket a Környezetvédelmi Felügyelőség hagyta figyelmen kívül, sőt, határozatba foglalva jelentette ki, hogy azzal nem foglalkozik. No persze nem csak a civileket illette ez a bánásmód. A helyi önkormányzat, mint szakhatóság, és az Országos Meteorológia Szolgálat sem járt jobban. Ez utóbbi szakvéleményét, amely a civilek álláspontját erősítette a hatásterületek ügyében, a hatóság és a bíróság is figyelmen kívül hagyta. Pontosabban fogalmazva, úgy tettek, mintha az nem létezne. Egyébként ilyen jellegű szakmai kérdésekben hazánkban a Szolgálat a mérvadó, a Környezetvédelmi Felügyelőségek is az ő segítségét szokták kérni… Az ügyben már csak pont volt az i-re, hogy valamennyi parlamenti párt felsorakozott a cég oldalán. Azok, akik a gyár ellen kampányolva nyertek választást, most a kezükben lévő földterületet átjátszották a cég kezébe. A rossz nyelvek szerint szükség van a kampánypénzekre.

Kitartani a végsőkig
A Zöld Sziget Környezetvédelmi Egyesület által szervezett tüntetésen mintegy háromszázan gyűltek össze, ami óriási szám egy kistelepülésen. Láthatóan ez nem egy civil szervezet ügye, hanem az egész településé. Szomszédok, ismerősök köszöntötték egymást, volt és jelenlegi polgármester nyújtotta üdvözlésre a kezét (egyik sem tartott beszédet!), sőt, még a település szelíd motorosai is gyár-ellenes lufit kötöztek motorjaikra.  A menet fél tízkor indult. A gyár tervezett helyszínén a lakosok egy részét oszlopokhoz kötözték és Holcim logós „katonák” áldozták fel őket jelképesen.  A táti egyesület elnöke, Holop István a jelenlévők segítségét kérte: szükség van ötven emberre, akik ha kell, a buldózerek elé fekszenek, és vállalják a rendőri intézkedéseket is. A csapat egy része továbbment a szomszédos Nyergesújfalura, ahol petíciót adott át az alpolgármesternek, azt kérve, hogy ne adják ki a gyárra az építési engedélyt. A tüntetők remélik, hogy nem maradnak végleg egyedül.