Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

És nálatok?

Zöldülő háztartások (2.)
Év: 
2008
Szám: 
Ősz
Szerző: 
(-fr-)

zita03_120

Zitáék  pesti értelmiségi házaspár egy iskolás és egy óvodás kisgyerekkel. Bár Zita megfogalmazásában „nem velejükig zöldek”, sok zöldnél mégis zöldebbek, ugyanis nincs autójuk.

Mennyire tudatos választás ez részetekrõl?
Körülbelül 15 éve volt egy Trabantunk, de a kocsi fenntartásával kapcsolatos macera és kiadások nem nagyon vonzották  a férjemet, így eladtuk. Azután nem vettünk másikat, s azóta is jól mûködik enélkül az életünk. Néha számolgatjuk, hogy az autó vagy a vonat érné-e meg jobban, de egyelõre a vonat gyõz. Az is szempont, hogy bár az autóval sok esetben idõt lehet spórolni, ugyanakkor sok idõ kell az autó tisztán- és karbantartásához, egyéb ügyintézésekhez. Ha a magyarországi tömegközlekedés valamivel jobb lenne, még ekkora dilemmát sem okozna a kérdés. Persze jó érzés a környezet kisebb terhelése is. Tehát több tényezõs a dolog.
zita01Mik a legfõbb gondjaid a vonattal?
A tömegközlekedést semmivel, még könnyen hozzáférhetõ információval sem támogatják. Friss élményem, hogy a MÁV nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy az adott vonaton lesz-e kerékpárszállító kocsi. Szeretném felhozni a biciklimet vidékrõl Pestre, de nem akarok külön utazni a családomtól. Végül a helyi forgalmistáktól tudtam meg, hogy lesz ilyen kocsi.
Amikor a gyerekek kicsik voltak, mennyire tudtatok vonattal utazni, kirándulni?
Úgy egy éves korukig nehézkes a vonatozás, de mindig volt olyan autós barátunk, aki kisegített, ha kellett. Azóta a fiam már megjárta vonattal a Müncheni Állatkertet.
A városban biciklizel. Errõl mik a tapasztalataid?
Sokáig úgy figyeltem a bicikliutakat, útvonalakat (például a Nyugatitól az Örs vezér teréig), hogy gyerekekkel járhatóak-e. A végeredmény sajnos lehangoló: egyik sem elég biztonságos. Talán, ha egyszer végig gurulna ezeken biciklivel az, aki kijelölte...
Említetted, hogy a városban, ha lenne autótok, akkor sem használnátok.
Az autó nélküliség nem kizárólag lemondás. A belvárosban eleve nem is ülnénk autóba. Ha valaki felajánlja, hogy elvisz minket, akkor is igyekszünk kitáncolni belõle, mert általában  dugó lesz a vége.
A gyerekekkel hogyan közlekedtek óvodába, iskolába?
A gyaloglás a gyerekeinknél normális életfunkció. Az iskola itt van nálunk a sarkon, az óvoda negyedórás séta. Így naponta gyalogolunk fél órát, meg is van a napi mozgás.  
A vegetarianizmusotok sem hétköznapi. Ennek választását mi befolyásolta, hogyan alakult?
Amikor a férjemmel megismerkedtünk, már mindketten vegetáriánusok voltunk. Õ, mint biológia tanár, egyszerûen nem akarta megenni az állatokat, késõbb pedig Angliában a gyakorlatban is látta, hogy ez megoldható, sok finom hús nélküli étel létezik. Nálam talán a legmeghatározóbb az a fél év volt, amit Indiában töltöttem, ráadásul egy olyan helyen, ahol gyakorlatilag nem lehetett húst kapni.
Mióta étkeztek így?
Körülbelül 15 éve.
A napi bevásárlás, beszerzés, fõzés jelent-e gondot?
Ma már nem. Bármilyen zöldséget meg tudunk venni egész évben. Rengeteg ilyen témájú szakácskönyv van, és a legtöbb hagyományos étel hús nélkül is elkészíthetõ. A vegetáriánus éttermekbõl nincsen túl sok, de a nemzeti konyhák – az indiai, török, és részben a kínai-, sok hús nélküli fogást kínálnak.
A gyerekek esznek-e húst, illetve a fehérje szükségleteteket hogyan elégítitek ki?
A gyerekek elvileg esznek húst, de sokszor felfalják a magunknak beszerzett veggie finomságokat is. Mivel a húst, annak ízét nem keressük, nem hiányoljuk, a szójás paték, húspótlók nálunk beváltak. Itt persze bejön a GMO-kérdés, ezért most próbálkozunk a szeitan-nal, vagyis búzahússal (ez sikérbõl készül, tiszta fehérje). Egyszerre többféle szempontot próbálunk figyelembe venni a vásárlásnál, keressük a húsmentes, de nem génkezelt termékeket, több-kevesebb sikerrel.
zita02A háztartás egyéb területein vannak-e környezettudatos szokásaitok, elképzeléseitek?
Próbáljuk megvalósítani a szokásos dolgokat: szelektíven gyûjtjük a szemetet, letekerjük a konvektort, de az õrlángot például nem szoktuk kikapcsolni. Most vezetjük össze a lakásban lévõ elektromos hosszabbítókat, elosztókat, s az azon lévõ kapcsolóval amit lehet, áramtalanítunk éjszakára, vagy ha elmegyünk otthonról. Sok használt gyerekruhát kapunk és adunk tovább, ennek Ti is tanúi vagytok. A környezetbarát takarító- és mosószereket sajnos nem éreztük elég hatékonynak, a ruhák nem lettek tõlük elég tiszták, puhák.
A szelektív gyûjtéssel a férjed iskolájában is próbálkoztak.
Igen, részben az õ javaslatára, de nem mûködött. A gyerekek még csak-csak külön gyûjtötték a hulladékokat, de a takarítók elszabotálták a dolgot. Egyébként a tantestület sem feltétlen híve az intézményen belüli gyûjtésnek, mióta a gyûjtõsziget az iskola elõtt van. A zajos ürítés mindig ugyanabban az idõpontban,  ugyanannak a tanárnak  ugyanazt az óráját zavarja jó tíz percen át. Pedig hihetetlen mennyiségû PET-palack gyûlik össze egyetlen nap alatt is.
Lehet, hogy visszaváltható üveges üdítõt kellene árulni a büfében? Esetleg ivókutakat felszerelni? A jó példáért még Németországba sem kell menni, a 80-as években Újpalotán az egyik lakótelepi iskolában már voltak ivókutak.
Továbbítom a javaslatot!