Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hasznosítás gyümölcsei

Év: 
2006
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
P. K.

P1010044Az Öko-Pack Kht. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége „Hulladékból termék 2006” címmel vándorkiállítást szervezett. Az első helyszín a fővárosi Városháza díszterme volt.

A kiállítás célja bemutatni, mi készül a szelektíven gyűjtött hulladékból. Ezzel egyrészről igazolni szeretnék, hogy érdemes szelektálni, mert a külön gyűjtött hulladékot nem öntik össze, másrészről javítani akarják az újrahasznosított termékek piacát. Magyarországon néhány cég azonban egyelőre úgy gondolta, inkább hátrány, mint előny, ha kiderül, hogy a termékük szemétből van, így nem vesznek részt a rendezvényen. Közel 70 cég szerint viszont érdemes, sőt kell is reklámozni az újrahasznosított anyagból készült termékeket. Reménykedjünk abban, hogy a rendezvény segít fellendíteni az anyagában történő hasznosítás, egyébként nem túl rózsás helyzetét.
A kiállításon sokféle hulladékfrakció szerepel (papír, műanyag, fém, üveg, építési hulladék, különböző ásványi anyagok, textilhulladék), anyagfajtánként – a hasznosítók számában viszont jelentős eltérés mutatkozik. Kiemelkednek a műanyag hasznosítással foglalkozó cégek, akik nagy számban képviseltették magukat. Erről a területről azonban fontos tudni, hogy a hulladék többnyire az ipartól és a kereskedelemből származik. A lakosság által összegyűjtött műanyag palackok Kínában hasznosulnak. Meglehetősen szembetűnő még az újrapapír jelenléte – amelynek hasznosításával viszonylag jól állunk Magyarországon is – hiszen a kiállítás tárlói is ebből az anyagból készültek.