Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi múlik rajtam?

Év: 
2006
Szám: 
Ősz
Szerző: 
szerk

„Az Európai Bizottság (EB) kampánya segít az embereknek, hogy hozzájáruljanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.” Rendes tőle. Biztos, hogy a mindennapi szokásaimon, az életmódomon sok múlik, de vajon elég-e, ha csak én változtatok?


Mozdulj! Én tényleg biciklivel és vonattal járok, de nem kéne valamit tenni, hogy sokan így tegyenek? És mikor mozdul a politika a fenntartható társadalom felé?
Válts világot! Oké, kompakt izzóm van, de mikor váltunk világrendet? Meddig pazarolhat egy szűk elit a nagy többség környezetének rovására?
Szigetelj! Szigeteljük el a környezeti válság haszonélvezőit! Bojkottáljunk mindenkit, aki termékével kárt okoz!
Legyél naplopó! Mint egynémely brüsszeli apparátcsik?
Takarékoskodj! Minden épeszű ember takarékoskodna, de minden a pazarlásra van berendezve! Lehet takarékosan fogyasztani napi több ezer reklámüzenet között?
Legyél válogatós! De ha nincs választék?! Én nem válogatni akarok, hanem tartós dolgokat venni! Válogatni akkor tudnánk, ha ehhez teremtenének feltételeket.
Ültess egy fát! Aztán láncoljam hozzá magam egy másikhoz, ami útban van a mélygarázs-építőknek?
Ne klímázz! Nem fogok, ígérem. És erre fogok kérni mindenkit. De lassan ingyen vágják az ember után a „klímát”. Nincs itt teendője az EB-nek, az államoknak?
Klímázz! Mi hiába klímázunk, ha az EU szemétégetőket támogat!
Hozz magaddal még egy embert… Ezt már hallottuk valahol. Több ezer embert (gyereket) hozunk az oktatóközpontunkba évente. Az állam támogathatná egy kicsit az ilyesmit is, nem csak ezt a klímázást.
„Változtass, hogy a világod ne változzon!” Éppen a világon kell változtatni, mégpedig gyorsan és nagyot. Mindenki tegye meg a magáét, de nem rajtunk, egyszeri embereken fog múlni! Kár ilyen kampányokra pénzt pocsékolni, amíg a döntéshozók fejében nincs rend, amíg a gazdaság szereplőiben nincs szándék.

A legszebb ez:
Megjegyzés: Sem az Európai Bizottság, sem az annak nevében eljáró személy nem vonható felelősségre az információk felhasználásának eredményéért, sem a hibákért, amelyek a gondos előkészítés és megismételt ellenőrzések ellenére is előfordulhatnak.
http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/index_hu.htm