Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékégetés elleni globális akciónap

Év: 
2005
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
fireman

A világ 51 országában több, mint 150 civil szövetség és csoport a szeptember 7-én együtt szervezte meg a „Hulladékégetés elleni globális akciónapot”. Idén első alkalommal a Hulladék Munkaszövetség és más civil szervezetek is csatlakoztak az akciónaphoz. A HuMuSz Budapesten, a Zöld Akció Miskolcon, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület Nyergesújfalun, az Egészséges Palotáért Egyesület Várpalotán hívta fel a figyelmet a hulladékégetés egészségügyi, környezetvédelmi és gazdasági problémáira.

A résztvevők  mindenütt türelmetlenül követelték azokat az újszerű és ökológiai szemléletű megoldásokat, amelyekkel az egyre nagyobb mennyiségű és egyre mérgezőbb hulladékok ellen felvehetik a harcot. Egy tisztább, egészségesebb és biztonságosabb jövő érdekében felhívták a kormányok figyelmét a hulladéklerakók és égetőművek káros egészségügyi, gazdasági és szociális hatásaira. Céljuk a hulladék keletkezésének megelőzése, a gyártók felelősségének növelése a hulladékprobléma megoldásában, az újrahasználat, a komposztálás, az újrahasznosítás népszerűsítése, a fenntartható fogyasztás támogatása. A cél egyetemes, az akciónap mégis mindenhol más formát öltött. Íme néhány példa arról, hogy a helyi civil szervezetek milyen eseményeket szerveztek:
• Ausztrália: Civil szervezetek emelték fel szavukat évi 11.000 tonna erősen mérgező hexaklórbenzol európai veszélyes hulladékégetőkbe történő exportja ellen.
• Argentína: Nagyszabású iskolai felvilágosító kampányt indítottak. Az érdeklődő iskolákban videofilmes előadásokat és vetítéseket tartanak, hogy bemutassák az égetés problémáit.
• Dél-Korea: Fórumot rendeztek az azbesztprobléma megoldásának elősegítésére.
• Franciaország: Országos civil szövetség levélkampányt kezdeményezett, melyben a francia környezetvédelmi miniszternél tiltakoztak az ellen, hogy a francia települési szilárd hulladék 86%-a még mindig  ártalmatlanításra kerül! Hangot adtak felháborodásuknak azért is, mert a kormány továbbra is támogatja a hulladékártalmatlanító beruházásokat.
• Horvátország: Utcai akciót szerveztek, melynek keretében az egyszer használatos termékek és pazarló fogyasztási szokások negatív hatásaira kívánták felhívni az emberek figyelmét.
• Japán: Regionális fórumot terveztek egy újonnan tervezett hulladékégető problémáiról és veszélyeiről.
• Mauritius: Civil szervezetek hívták fel az új kormány figyelmét a műanyaghulladék által okozott problémákra, illetve a hulladékártalmatlanítás egészségre gyakorolt hatásaira.
• Nepál: Ezen a napon kezdték el a hulladékégetés negatív hatásait bemutató angol és nepáli nyelvű iskolai oktatóposzterek terjesztését.
• Norvégia: Demonstrációt szerveztek a norvég környezetvédelmi minisztérium elé, felszólítva az illetékes hatóságokat az oslo-i hulladékégető bezárására, mivel annak szennyezőanyag kibocsátásaival rendre túllépi a környezetvédelmi határértékeket.
• Olaszország: 21 különböző városban információs napok szervezésével, elemlámpás éjszakai demonstrációval, égetőművekhez szervezett biciklitúrával, utcaszínház jelenetekkel kívánták felhívni az égetők okozta problémákra a figyelmet.
• Oroszország: Civil szervezetek nyilvánosságra hozták a kémiai anyagok és hulladékaik kezeléséről szóló orosz jogszabályok kritikáját, külön kiemelve az égetés által okozott problémák súlyosságát.
• Üzbegisztán: Kerekasztal beszélgetést szerveztek a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Terv első 5 éves akcióprogramjának felülvizsgálatáról.