Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Strapapapa

A csavaros Borsodi Sörgyár meg a Q-pack?-tanács
Év: 
2004
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Lukács Bence

A Borsodi Sörgyár annyira debilnek nézi a nullahetvenötös, dadogós nevű Strapa-palackba töltött nedű vásárlóit, hogy a műanyag flakon mellett fölhozott magas érveiket és a mélyenszántó reklámszínvonalat borzasztó nehéz lesz alulmúlni. Feri és Sanyi a nehézségek ellenére mégis megpróbálja.

Vajon miért oly? büszke a Borsodi Sörgyár a www.tozsdeforum.hu-n olvasható tájékoztatás szerint egymilliárd forintos fejlesztés eredményeképp létrejött, elég strapásan kimondható nevű, egyedülálló ? értsd: szingli  (Q-pack-kel megfejelt torzójára (ejtsd: kjúpekk).

A sajtótájékoztató szerint a Borsodi az új termékkel vélhetően nem teremt majd konkurenciát az üveges sörnek, ugyanis csak rétegigényt tud vele kielégíteni. Abszolút logikus, hogy egy réteg kedvéért megéri ilyen grandiózus fejlesztésbe fogni.

A Borsodi reklámfilmjében a halgyilkos Sanyit és Ferit láthatjuk, akik az élet habos oldalán a tikkasztó hőség ellenére több horgászbotot hoztak, mint Strapát. Ez fogja okozni a feszült konfliktust, amelynek feloldásáról és a katarzisról majd később. Előbb nézzük, mitől lesz jó nekünk, ha ilyen flakonból isszuk a seritalt!

Ellentétben a hagyományos műanyag palackokkal megakadályozza, hogy [ ] a sörből CO2 távozzon, illetve visszafelé oxigén áramoljon be.?* ? A PET-nek már csak olyan tulajdonsága van, hogy nem engedi át a gázt, ezért laboratóriumi levegőmintát is PET-be ? csak épp zacskóba ? szoktak tenni, nem csak lónyálat. Ennek semmi köze a kjúpekkhez, a szédítéshez, néphülyítéshez viszont annál inkább. Az azóta már a KukaBúvár levelezőlistáján kibontakozott eszmecsere folytán az alkohol és a PET összeférhetetlenségére derült fény ? a tablettás bor talán még ezért is olyan szörnyűséges, pfejj ?, ám a t. gyártók mégsem ezt mondták, hanem összevissza gázolnak.

?Megvédi a sört a napfény káros hatásaitól.?* ? Mi jobban szeretjük a kamrában, hűtőben tárolni (gy.k. napfénytől védett, hűvös helyen), amúgy pedig biztos, ami biztos alapon a barna ÜVEGet épp a fényvédelem miatt találták ki. Meglepő: kutatóhelyeken is e célból alkalmazzák. Egy dolog ellen azonban biztosan nem véd: a Strapa-sör napon hagyva ugyanúgy húgymeleggé válik, mintha üvegben lenne.

?Visszazárható.?* ? Csakúgy, mint az egyliteres, betétdíjas üveges társa. Sörből, pláne Borsodiból ez nem igazán kuriózum.

?Törhetetlen! Ha hideg, akkor párás a fala, így könnyen kicsúszhat a kezünkből.?* ? Akkor pedig leesik, és ? szilánkosodás nélkül, de ugyanúgy ? ráfröccsen a lábunkra, nadrágunkra. Az üvegpalackot kismarkú, ám rutinos sörivók ujjukkal gond nélkül meg tudják támasztani a fenekénél fogva. A Borsodi reklámfilmje szerint azonban nem ezért jó, hogy törhetetlen, hanem mert Sanyi és/vagy Feri nem tudnak célozni a horgászladikból, így barátjuk felé a partra ívelt flakon a stégről pattan a vízbe, de a gondosan visszakupakolt palack nem süllyed el, ki lehet halászni! Így senki sem marad szomjas, megint lehet meredni az úszókra, és Feri/Sanyi szájpenésze is köszöni, jól terjed.

?Ha a Borsodi Strapa palackot választja, elfelejtheti a sörvásárlás »súlyos« mellékhatásait!?* ? De még súlyosabb következménye lesz, ugyanis a sörhas megmarad. A sört azonban még így is cipelni kell, úgyhogy türelmetlenül várjuk, mikor lesz már végre vezetékes sörközmű. És akkor a csapból is ez fog folyni

Beszéljenek a tények! Szavatossági idő tekintetében hivatásos ízlelőbimbók segítségével összehasonlították a kjúpekket a hagyományos üveggel, írja a www.drink.hu: ?Összehasonlító tesztek kimutatták, hogy az 1 literes Q-pack? palackba, a hagyományos PET palackba és az 1 literes üvegbe töltött sör íze, színe és illata a következőképpen alakult:
12 hét elteltével a Q-pack? palackos sör íze és illata szinte teljesen megegyezik az üveges sörével,
12 hét elteltével a Q-pack? palackos sör sokkal élvezhetőbb a hagyományos PET palackba csomagolt sörnél.?

Bizony, csomagolástól függetlenül a Borsodi Sörgyár Rt. 3 hónap (=12 hét) szavatossági időt vállal nedűire. A fenti megállapítás nyelvtani elemzése alapján minőségügyileg az üveg a kjúpekk előtt jár.

Az eset sokadszorra azt bizonyítja, hogy az évek óta csak ígérgetés szintjén létező betétdíj-rendelet hatályos jogszabállyá manifesztálódása nélkül a csomagolóipar gátlástalanul keresztbetehet az italcsomagolások hulladékminimalizálási kezdeményezéseinek. Az eldobható műanyag flakon mindeddig meghódítatlan területre tette be lábát. Halvány vigasz, hogy a Veszprémi Egyetem környezetmérnök szakos hallgatói sem felejtik el felháborodásukat kifejteni a hulladékgazdálkodás témakörben írt zárthelyikben.

* az idézett szövegrészletek a www.borsodi.hu weboldalról származnak.