Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament aláássa a hulladék megelőzés és újrahasznosítás fontosságát

Az EEB sajtóközleménye
Év: 
2003
Szám: 
Tél
Szerző: 
Fordította: Tömöri Balázs

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) teljes megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Európai Parlament 2003. november 19-én elfogadta az általa készíttetett, a hulladékokról szóló direktíva végrehajtásával kapcsolatos jelentést.

"A dokumentum bizonyos részei teljesen ellentmondanak egymásnak" mondta Roberto Ferrigno, az EEB-nek az EU környezetvédelmi politikájával foglalkozó vezetője. "Az első rész több ajánlást is tesz a hulladék keletkezésének megelőzésére és támogatja az újrahasznosítást, ugyanakkor a második részben a hulladékégetési kapacitás bővítésére buzdít. Ez aláássa az első rész fontosságát, mivel az égetési kapacitás bővítésének növelése egyáltalán nem ösztönöz sem a hulladék keletkezésének megelőzésére, sem az újrahasznosítására."

A Parlament jelentése egyértelműen mutatja, hogy a tagállamok nem vagy csak nagyon alacsony szinten alkalmazzák a hulladék megelőzésének és újrahasznosításának elvét. Részletesen emlékeztet a 6. Környezetvédemi Akcióprogram irányelveire, mely szerint kiemelt fontosságú a hulladék mennyiségének csökkentése, illetve hogy előnyben kell részesíteni azokat a módszereket, melyek a hulladék megelőzésével és kezelésével foglalkoznak. Ezért az Európai Bizottságot arra kérik, hogy készítsen egy, a 2010. évre vonatkozó hulladékcsökkentési célokat és követelményeket számadatokban tartalmazó javaslatot.

A hulladékgazdálkodásról szóló direktívában lefektetett prioritási sorrend alapján a tagállamoknak először arra kell határozott erőfeszítéseket tenniük, hogy elősegítsék a hulladék keletkezésének megelőzését vagy a keletkező hulladék mennyiségének csökkenését (a keletkezés megelőzését, NEM pedig a hulladéklerakás megelőzését).

A Parlament jelentése arra ösztönzi a tagállamokat, hogy készítsenek hulladékgazdálkodási tervet vagy annak módosítását úgy, hogy támogassák a hulladék keletkezésének megelőzését vagy csökkentését; továbbá támogassák az újrahasznosítható hulladékok szelektív gyűjtését. Fontos, hogy magasabb hasznosítási arányt érjenek el, hiszen egyes tagországokban az újrahasznosítási arány még mindig 10 % alatt van.

A hulladékégetés kapacitásának bővítése " még akkor is, ha hulladékból energiát is nyernek vissza ezáltal " egyértelműen ellentétes a hulladék megelőzés és csökkentés elveivel két okból kifolyólag:

  • Az égetőépítés komoly forrásokat von el az újrahasznosító rendszerek (újrahasznosítás és szelektív gyűjtés egyaránt) kiépítése és a hulladékmegelőzési célokat szolgáló kampányok elől, valamint az ezeket a célokat szolgáló oktatástól.
  • Az égetőművek építését támogató helyi hatóságoknak teljesíteniük kell a megállapodás szerinti fix minimum hulladékmennyiséget hosszabb időtávra. Ennek nem teljesítésekor gyakran pénzbeni kompenzációt kell fizetni az üzemeltetőnek. Ez a hulladékCSÖKKENTÉS irányelvével teljesen ellentétes!
    Brüsszel, 2003. november 24.