Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szabadulj meg a díjcsomagoktól!

A Versenyhivatal elmarasztalta a Vodafone-t
Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
dr. Kalas György

Aztán csak úgy röpködtek a telefonok, ki a bérház ablakán, le a macskaköves úttestre, ahol is egy utcaseprő pepecselt, de az is csak lesett, hogy mi a franc van, hiszen már egy egész rakás volt a kidobált telefonokból, mikor arra jött egy daruskocsi és rádobott egy Matávos telefonfülkét is. Szabadulj meg a felesleges dolgoktól  búgta közben valaki a kép alá. Na, egyszer csak megcsörrent a rakásban valami, mire az ott pepecselő seprőmanager felkap egy kagylót és kagylózik. Persze hiába, mert igazándiból egy arra riszáló ridikül bunkofonja csörrent. Szia, én jól vagyok- és te hogy vagy? hangzik az ikúszaggató párbeszéd. Erre aztán az utcaseprőnek is leesett a tantusz és jól földhözvágta a készüléket.

Ez volt a reklám, közben meg verbálisan és vizuálisan megjelent a lényeg, miszerint a valamilyen csomag előfizetőnek 9 forintos percdíjjal lehet eztán telefonálni, ami olcsóbb minden vezetékes tarifánál. Márminthogy szerintük.

Nem tudom, emlékeznek-e rá, de volt egy ilyen TV-reklám. Volt, de most már nincs, és ennek oka van. Jeleztük ugyanis a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy álláspontunk szerint a fenti reklám megtévesztő. Megtévesztő, hiszen a Vodafone azt közvetíti, hogy van neki ez a csomagolt mobil előfizetése, amelyik a percdíjánál fogva  szerinte  annyi rengeteg előnnyel bír a vezetékes telefonokkal szemben, hogy ez utóbbiaknak a szemétben a helyük. Ez nyilvánvaló, még egy hülye utcaseprőnek is. Szerintünk viszont a két kommunikációs rendszer ilyetén módon történő összehasonlítása nem tárgyilagos és nem tisztességes (jogsértő). Nemcsak a percdíjak miatt, de egyéb hatásaik miatt sem (míg a mobilhasználatnak vannak élettani hatásai, a vezetékesnek nincsenek). De egyébként sem kóser dolog Szabadulj meg a felesleges dolgoktól szlogennel arra bíztatni az embereket, hogy dobálják csak szemétbe a veszélyes anyagokat is tartalmazó telefonkészülékeket.

Persze tudtuk, hogy ez utóbbi két érvelésre (egészségvédelem, környezetvédelem) a Gazdasági Versenyhivatal igazából nem lesz vevő. Így is lett. Versenyjogilag végül a Vodafone azon bukott meg, hogy valótlanul állította, hogy az ő kilencforintos percdíja minden esetben kedvezőbb a vezetékes szolgáltatók tarifájánál. Jogsértését a Vodafone elismerte és felajánlotta, hogy a reklámot többé nem sugározza. A GVH ezt elfogadta, bírság kiszabását mellőzte.

Célunkat tehát elértük, és mindjárt tisztázzunk is valamit. Versenyjogi és reklámfelügyeleti eljárásainkat meggyőződésből, a fogyasztók védelmében, a jogsértő állapot felszámolása érdekében indítjuk. Ha az eljárásban a hatóság a jogsértőre bírságot szab ki, az nem minket illet, hanem az államot. Az más dolog, hogy ha egy ügyvéd annyi milliót szerez ügyfelének (mint mi az államnak), az joggal vár valami kompenzációt. Nekünk viszont leginkább csak a munka jut meg a csesztetés. Ez ténykérdés és nem panaszkodás.

Egyébként mi jól vagyunk. És ti, hogy vagytok?