Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tótakarítás Hatvanban

Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Füzér Zsolt

Szeptember a szüret ideje. Ezt gondolták a Hatvani Környezetvédő Egyesület tagjai is mikor egy kis "szemét szüretre" hívták a város környezetvédőit és horgászait. Hogy még érdekesebb legyen a dolog a város egyik legszebb tavának (a Görbeéri tónak) partját jelölték ki a takarítás színhelyéül. Sajnos kevés horgász jelentkezett az akcióra (egy sem). Ezzel szemben a szemétszedést a parton néhány aktivista és egy-két gyermek elvégezte. Ám ezzel nem fejeződött be a dolog. A hatvani Manta Búvár Klub tagjai (hét fő) a tó egy igen szemetes partszakaszához tartozó mederrészt tisztítottak meg. A szemétgyűjtés során az intim tárgyaktól kezdve az általános szemétig mindent találtak a parton. A vízből is igen érdekes dolgok kerültek ki. A grillező rács, búvármaszk, "pipa" mellett beszakadt szerelékek, varsák, hálók, gumiabroncsok bukkantak felszínre. Sajnos a rossz látási viszonyok miatt nem lehetett teljesen kitakarítani a partszakaszt.

A tótakarítást első alkalommal szervezte meg a Hatvani Környezetvédő Egyesület. Szándékuk szerint minden évben " valószínűleg tavasszal " újra megrendezésre kerül a takarítás. A hétvége sűrű programjai ellenére (szombaton a Bajza emléktúrát rendezte meg az egyesület, hétfőn pedig az Autómentes Nap kötötte le a még hadra fogható tagokat) összesen húsz fő vett részt az akcióban és két köbméter szemetet szedtek össze a tó 250 méteres partszakaszán. A hasznos időtöltést egy finom gulyás zárta.

A tó takarításának felvállalásával a Hatvani Környezetvédő Egyesületnek távlati céljai vannak. El szeretnék érni, hogy a tó és a mellette elterülő (sajnos jelenleg egyre száradó) vizes élőhely helyi védettséget kapjon. A tó és környékének teljes élővilágát felmérték, feltárták (az egyesület korábbi elnöke Mester Zsolt vezetésével). Ez és a folyamatos kezelés, figyelemfelhívás talán már jövőre eléri a célját és védett lesz a tó.

A könnyűbúvár klub bevonásával " a következő években " az érdekes sportokra, hobbikra fogékony gyermekek, fiatalok részvételét is szeretnék elérni a hatvaniak.