Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sziget születése

Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Rozoga

A múlt hónapban hirtelen felbukkantak Érd területén kicsiny kis szigetek. Egy sziget születése mindig örömteli hír, de ezúttal egyszerre 18 db született. Tervek szerint összesen 25 ponton lesznek majd a városban, a fennmaradó helyekről azonban még nem született döntés, de idővel mind megtalálja végleges helyét.

A meglévő szigetek különös ismertetőjele a négy különböző színű (kék, sárga, fehér, zöld) UFO-ra emlékeztető (gyűjtőharang) konténer. Ezekbe külön rakható a papír, a műanyag, a fehér és a színes üveg. Régóta vártuk őket, mégis váratlanul mindenféle előzetes beharangozás vagy tájékoztatás nélkül érkeztek. Persze, így is örülünk, csak talán jobb lett volna felkészülni lelkiekben, hogy mely hulladékot hova is kell majd rakni. S talán akkor a kezdeti időszakban is jobban ment volna a szelektálás.

Az üzemeltető Becker Kft. munkatársának elmondása alapján nagyrészt mindenki jó helyre dobja a hulladékát. Bár minden edényen ott a felirat, hogy mi kerülhet bele, meg két telefonszám is van, ahol mindenki felteheti kérdéseit, hanyag fickók mindig akadnak.

Az egyik telefonszám az érdi önkormányzat központi száma, ahol gyűjtésről (induláskor) semmi konkrétumot nem tudtak, mindössze, hogy pályázati pénzekből ők finanszírozzák. A másik az üzemeltető kft.-nél csöng, ők képben vannak. Néhány adat innen:
Most a nyári időszakban műanyag hulladékból gyűlik össze a legtöbb, ezt heti két három alkalommal ürítik is (heti 40-50 m3). Persze van amikor ez is kevés és a gyűjtőedény köré is kerül bőven anyag. Második helyen a papír áll, 20-30 mázsa hetente. Az üvegből eddig számottevő mennyiség nem gyűlt össze.

A gyűjtőedények ürítése egy kétfelé osztott rakodóterű teherautóval történk, ami felváltva visz el mindig két-két hulladékfajtát. Ez kívülről sokaknak úgy tűnik, mintha mindent egybe öntenének, de ez esetben a látszat csal. A különgyűjtött hulladékot anyagában hasznosítják.