Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest, Pest megye

Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Privigyei Csaba

A fővárost és Pest megyét magába foglaló régióban 21 regisztrált csapatunk volt, melyek közül heten küldtek be pályázati anyagot. Végülis öt pályázat került bírálatra a következő eredménnyel:

1. Hunyadi Mátyás Gimnázium, Budapest

2-3. Csillagjáró Általános Iskola, Budapest és Táborfalvai Általános Iskola

4. Felsőpakonyi Általános Iskola

5. Sóskúti Általános Iskola

A régióban összesen 100 illegális lerakót találtak a csapatok, amiből tizet számoltak fel. Örömteli, hogy a tavalyi évvel ellentétben több budapesti Tájsebész-csoport működött eredményesen. Két csapat nem kimondottan a versenyben való részvételért szállt ringbe, hanem a környezet iránt érzett felelősségből, és azért, hogy hosszú távű együttműködést keressenek a HuMuSz-szal. Mindketten budapesti civil közösségek (Csepeli Civil Klub, Rákoshegyi Baráti Kör), akik évek óta végzik a lerakótérképezési és felszámolási munkákat, állandó önkormányzati együttműködéssel.

Kiemelkedő munkát végzett a XI. kerületi Csillagjáró Általános Iskola is. Ők május 15-én az iskola tanárai, diákjai, valamint a szülők és a környék lakosságának közreműködésével tartottak nagyszabású takarítási akciót. A program során három kisebb hulladéklerakót számoltak fel a jelenlévők, így a Kőérberki lakótelepen és környéken élők több, mint 15 köbméter hulladéktól szabadultak meg. A lakosok közül volt, aki az autóját is felajánlotta, hogy egy távolabbi hulladéklerakótól a konténerig szállíthassák a szemetet. Sok szülő még különböző szerszámokat is hozott magával a takarításhoz.

A Pest megyei első helyezett, a Hunyadi Mátyás Gimnázium Természettudományi Köre Pestszentlőrincen, Pestszentimrén, Soroksáron, Vecsésen és Kőbányán dolgozott. A területen 12 illegális hulladéklerakó adatait vették fel, amelyekben kb. 400 m3 szemetet találtak. A felszámolási akciók során több kilométer hosszú, közutak mentén található illegális lerakókat tüntettek el a vecsési Polivas Kft. segítségével. Kilenc teherautónyi hulladék került a gyáli szeméttelepre - önkormányzati segítséggel, féláron!