Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csomagolás és a tartalma

Melyik tartalmaz több energiát?
Év: 
2002
Szám: 
Tél
Szerző: 
Gyuri & Gyuri

 

A csomagolás boldoggá tesz!
A csomagolás boldoggá tesz!

A "XX. század legfontosabb élelmiszeripari találmányának, az aszeptikus feldolgozási és csomagolási technológiának" (Institute of Food Technologists) köszönhetjük a Tetra Brik csomagolást. Errõl így ír a tetrapak.hu: "Tudta, hogy egy eleven és mozgékony gyermek a tanórák vagy az óvodai foglalkozások közti szünetekben kb. 250-300 kJ* energiát éget el ugrándozással, futkározással? Szerencsére a Tetra Pak dobozokba csomagolt 2 dl-es gyümölcslevek nem csak a friss gyümölcsök természetes zamatát és vitamintartalmát õrzik meg, de pontosan annyi energiát tartalmaznak, amennyit gyermekeink egy szünet alatt elhasználnak. *Forrás: Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék".

Tehát minden szünetben kellene egy doboznyi cukros levet tölteni gyermekeinkbe, hogy ki ne száradjanak, továbbá le ne merüljenek teljesen az oktalan futkározással. A KukaBúvár szerint azt is érdemes kiszámolni, hogy maga a csomagolóanyag gyártása során mennyi energiát kell befektetni, vagyis mennyi kJ van bezárva a doboz anyagába.

a 20. század legfontosabb találmánya
a 20. század legfontosabb találmánya

A Tetra Brik csomagolóanyag gyártásának energiaigényérõl a következõket olvastuk (Golding-Fusser: Verpackungen):

100 liternyi italhoz:

  • a papír elõállítás energiaigénye: 7,8 kWh
  • a mûanyag energiaigénye: 4,7 kWh
  • az alumínium energiaigénye: 2,4 kWh
  • Összesen: 14,9 kWh/100 liter

Ezt kell tehát visszaszámolni 0,2 literre és kJ-ra: ez 0,0289 kWh = 107,3 kJ.

Viszont ehhez még egy dolgot figyelembe kell venni, mégpedig azt, hogy a befogadott térfogat és a befogadó felület nem arányos egymással: például ha a térfogat kétszeres lesz, akkor egy ugyanolyan alakú doboz felülete csak 1,587-szeres lesz. Vagy fordítva: ha a térfogat a felére csökken, akkor a doboz felülete csupán 37%-kal lesz kisebb. Vagy még szembeszökõbb, ha a 2 literes csomagolású helyett ugyanazon mennyiségû italból 0,2 literes csomagolásút készítünk, akkor a csomagolóanyag mennyisége egy dobozra a 2 literes dobozénak ugyan "csak" 21,5%-a lesz, de tízszer annyi kell belõle. Tehát a 0,2 literes kiszerelésû csomagolóanyag szükséglete a 2 litereshez viszonyítva több, mint kétszeres -- csak a felületet számítva.

Sõt, a fenti adatokban nincs benne a doboz összehajtogatásához, az ital betöltéséhez, valamint a késztermék szállításához szükséges (kilométerfüggõ) energiaigény és nem tartalmazza a szívószálat sem.