Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyûjtõszigetek Tatabányán

Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szilágyi László

A helyi szolgáltató (RWE Umwelt, Tatabánya) múlt õsszel adta át hulladékválogató csarnokát (KukaBúvár, 2001. tél), most pedig 30 hulladékgyûjtõ szigetet helyeztek ki a közterületekre. A képen látható konténereknek önkormányzati és lakossági egyeztetések után találtak helyet, legtöbbjét máris használatba vették a lakosok. Némelyikrõl máris kiderült, hogy "jól mutat, mint a turulmadár, de nem használja senki", ahogy Molnár Lászlóné igazgató asszony mondta. Ezeket hamarosan áthelyezik, sõt tervezik a rendszer bõvítését is, hiszen a konténerszigetek nem látják el még az egész várost.

A mûanyagpalackok konténere nagyon gyorsan megtelik, ezért fontolgatják, hogy az egyéb mûanyagok gyûjtésére szolgáló edényt is erre a célra alakítják át.

A lakosság szívesen és tisztán gyûjti a frakciókat. A német többségi tulajdonú RWE rendelkezik megfelelõ feldolgozási kapacitással, és a tárolással sincs gondja. Még szerencse, mert a másodnyersanyagok piaca siralmas: a papír átvételi ára alacsony, mûanyag és üveg ügyben még tárgyalnak.