Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

LEMONDÁS

Év: 
2001
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Bödecs Barnabás

Bödecs Barnabás, a HuMuSz elnöke majd' egy éven keresztül tagja volt az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak. Az OKT 7 civil zöld képviselõbõl, 7 tudósból és 7 ipari küldöttbõl áll; kétévente delegál elnököt -- rotációs elv alapján -- valamelyik oldal, most éppen a civilek képviselõje (Haraszthy László, WWF) elnököl. Bödecs Barna most lemondott mandátumáról, lemondását az alábbiakban közöljük. Sajnáljuk, hogy így alakult, döntését szakmailag is, emberileg is megértjük. Még alszunk rá néhányat, hogy egyáltalán jelölünk-e helyére mást.

 

"Az Országos Környezetvédelmi Tanácsban betöltött tagságomról 2001. április 30-i hatállyal lemondok. Lemondásomról a Környezetvédõ Szervezetek Országos Találkozóját, mely április végén kerül megtartásra, tájékoztatni fogom, eddig elvégzett munkámról beszámolok és felkérem a Találkozót megüresedõ helyem pótlására.

Lemondásomat a következõ okokkal indokolom:

Az Országos Környezetvédelmi Tanácsban betöltött tisztségem ellátásához a plenáris üléseken történõ részvételen túlmenõen legalább havi 3-4 munkanap idõráfordításra volna szükségem ahhoz, hogy tisztségemet felelõs döntéseket kialakítva tudjam ellátni. Ezen túlmenõen az általam nem ismert szakterületek esetében külsõ szakértõk segítségére lenne szükségem ahhoz, hogy azokban a kérdésekben felelõsséggel véleményt nyilváníthassak. Ilyen szakértõi háttérrel nem rendelkezem, õket megfizetni sem tudnám. A tárgyalásra kerülõ dokumentumok gyakran nem is állnak kellõ idõben rendelkezésre. Mivel a HuMuSz-ban betöltött társadalmi tisztségem és keresõ foglalkozásom mellett a fent említett idõtartamot feladatom ellátására nem tudom tartósan biztosítani, rangsorolnom kell és ez a lemondás mellett szól annak ellenére, hogy a Tanácsban betöltött tisztségem jelentõs információs értékkel bír.

A Tanács munkájában eltöltött 10 hónap alatt bebizonyosodott, hogy még az én szakterületemet érintõ, hozzám közel álló kérdésekben is óriási különbség van álláspontom és a Tanács többi tagjának álláspontja között, beleértve a Zöld Oldal képviselõit is. Kiemelten megmutatkozott ez a "zöld adók", a "szennyezõ fizet elv" kérdésében, ahol a Tanács többi tagja több esetben egyértelmûen a "zöld adók" intézményével szemben foglalt állást vagy legalábbis fenntartását hangoztatta azok környezeti hatékonysága tekintetében. Különösen megmutatkozott ez a véleménykülönbség a termékdíj törvény módosítása, a környezetterhelési díjakról szóló törvény koncepciójának megtárgyalása esetében, amikor a döntés során egyedül maradtam "igen" szavazatommal a Tanács összes többi tagjával szemben. Ezen eseményekbõl le kellett vonnom a kellõ következtetést és meg kellett állapítanom, hogy azokban az ügyekben, melyek számomra a legfontosabbak és a környezetvédelem ügye iránti elkötelezettségem lényegét képezik, érdekérvényesítõ képességem a Tanácson belül igen csekély. Ebben a helyzetben kénytelen voltam belátni, hogy tagságom fenntartása egyre inkább elvesztegetett idõnek minõsül és jobb, ha ugyanezt az idõt a jövõben azoknak a gyakorlati feladatoknak szentelem, melyek saját lépéseim és a HuMuSz tevékenysége folytán eredményesek lehetnek.

Harmadik okként jelölöm meg, hogy tapasztalataim szerint a Tanács munkájának egyre növekvõ részét teszi ki az Európai Unióval kapcsolatos jogharmonizációs feladatok ellátása, véleményezése. Úgy látom, hogy e munka során a jogalkotásban a nemzeti sajátosságok megfogalmazása, a nemzeti érdekek megjelenítése háttérbe szorul. Személyes életvitelemtõl, a természeti környezethez való viszonyomtól azok a folyamatok, melyet ez a jogalkotás támogat és felerõsít, igen távol állnak. Környezeti szempontból személy szerint nem vagyok híve az európai uniós csatlakozásnak és érzem, hogy felfogásom a Tanács többi tagjától ebben a tekintetben is eltér. Emiatt jelenlétem a Tanácsban korlátozó tényezõ lehet, így nem látom értelmét tagságom fenntartásának.

A Tanács minden tagjának köszönöm együttmûködését és az ipari, valamint a tudományos oldal tagjaitól, akikkel a jövõben szervezett keretek között már nem találkozom, ezúton elbúcsúzom.