Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

TÁJSEBÉSZET

Így állunk most
Év: 
2001
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Privigyei Csaba

 

 

A Tájsebészet országos kampány sajtótájékoztatóval összekötött megnyitóját a budapesti Állatkertben tartottuk április 22-én, a Föld Napján. A kampány megnyitó beszédét Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter tartotta. A nagyszabású rendezvényt több zöld szervezettel (WWF, Ökoszolgálat Alapítvány, MME, Független Ökológiai Központ) közösen szerveztük. Készítettünk egy nagy Tájsebészet-kirakót, amelynek darabjait, különbözõ helyszíneken (a zöld szervezetek standjánál) lehetett megkapni, amennyiben a játékban résztvevõ jól válaszolt egy-egy környezetvédelmi kérdésre. A kirakó azóta már Szegeden is megfordult, a CSEMETE rendezvényein.

Tavaszi számunk óta a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Zöld Szív, a Kiskunsági Nemzeti Park (oktatásszervezõje révén), a Körös-Vidéki Környezetvédelmi Felügyelõség és az Életfa Környezetvédõ Szövetség is jelezte, hogy szívesen részt vennének a Tájsebészetben. Elindult "MÁVSebészet" becenevû közös kezdeményezésünk is a Magyar Közlekedési Klubbal, amelynek lényege, hogy a MÁV segítségével, a vasútvonalaink mentén éktelenkedõ szemétdombok felszámolásába is belefoghatnánk. Megszületett a Tájsebészet Hírlevél elsõ száma, amit régióközpontjaink a helyi médiának, oktatási intézményeknek, önkormányzatoknak juttattak el összesen 3000 példányban.

A Tájsebészet gyakorlatát is kipróbáltuk a budai Alternatív Közgazdasági Gimnázium "Globális problémák" témahete keretében. Hat tanulócsoporttal indultunk felmérni az illegális hulladéklerakókat az Üröm és Budakalász közti területen. A kiválasztott helyszínen 20 illegális hulladéklerakót találtunk és mértünk fel a tanulók segítségével.

Jelentkezett a Kalamajka Bábszínház is Tájsebészet-témába illõ mesejátékával. A társulat már közel 500 alkalommal mutatta be az "Erdõ manói" címû mesejátékát, amelyben az említettek sikeresen lépnek fel az erdõben szemetelõkkel szemben. A darab mesekönyvi változata is elkészült, amelyet a HuMuSz igyekszik beszerezni, és bemutatni a KukaBúvár hasábjain!

A 11 Tájsebészet Régióközpont végül a KAC "f" (közcélú) keretéhez pályázott a kampány regionális költségeire, miután az utolsó pillanatig bíztunk abban, hogy a KöM valamilyen költségvetési forrást talál a program támogatására. Azonban ez nem történt meg (azóta sem), így félõ, hogy a döntések után esetleg "lyukas marad" az ország, ha valamelyik régióközpont nem kap elégséges összeget a Tájsebészet lebonyolítására. Az Egyesült Államok Nagykövetsége gyorsabban tudott dönteni, s a programot mintegy 7 ezer dollárral támogatták.