Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Versenyfutás a papírhulladékért

Év: 
2000
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Nagy Tamás

A HuMuSz vecsési szelektív hulladékgyûjtési programja (KukaBúvár 2000. nyár) komoly veszélyben van. Az edényekbe tett papírhulladék sajnos nemcsak nekünk, hanem a településen lakó munkanélkülieknek is kell, és bizony - helyzeti elõnyüknél fogva õk-gyorsabban ürítik az edényeket, mint mi. A hazai viszonyok egyik különös érdekessége, hogy a szelektív gyûjtéssel kísérletezõnek meg kell küzdeni a nagy nehezen szelektíven gyûjtött hulladékért is.

 

Körözzük a konténerfosztogatókat.

Az elsõ hónapban még nem izgatta a tolvajok fantáziáját az edényekbe kerülõ érték, így az elsõ két begyûjtés a nyár derekán szép eredménnyel zárult. A harmadik körút viszont már hiábavaló volt. A felhívták a begyûjtéssel megbízott vállalkozó figyelmét arra, hogy elõzõ nap lovaskocsis álgyûjtõk tevékenykedtek. A csapat a teli edények ürítésével nem fáradozott, edényestõl pakolta fel a hulladékot a járgányra. Nosza, lakossági bejelentésre az Önkormányzat kivonult és lefülelt egy bandát. A helyszíni tettenéréskor kilátásba helyezett 10 000 Ft-os bírság azonban nem volt elrettentõ erejû.

A következõ hetekben eltérõ jelzések érkeztek a helyi lakosoktól a papírlopással kapcsolatban. Egyesek kimustrált babakocsival, vagy talicskával közlekedõ egyéni begyûjtõkrõl, mások lovaskocsis tolvajokról, megint mások motorizált rablóbandákról számoltak be. Tény, hogy papír jó ideig nem volt, és mi arra következtettünk, hogy több "szervezet" is aktivizálta magát.

Keresvén a védekezés módját, a programot támogató Önkormányzattal a következõ lehetõségek merültek föl:

  • Rendõrségi feljelentés ismeretetlen tettes ellen.
  • Nyomásgyakorlás a településen mûködõ papírhulladék-átvevõre -- vecsési lakostól ne vegyen át papírt.

Általános kampány a tolvajlás megfékezésére.

A kampány része volt egy plakát melyben a gyûjtésszervezõk a lakosság segítségét kérik.

Az Önkormányzat hangosbemondón tette közzé a felhívást, a helyi lap pedig külön cikket szentelt a témának.

Az eredmény félsikernek tekinthetõ. A lopás átalakult szelektált lopássá. A szelektív gyûjtés szelektív lopással együtt mûködik, vagyis csak a legjobb anyagot veszik ki, az újságot. Így a teli edények száma jelentõsen nõtt ugyan, de a benne lévõ hulladék súlya és minõsége nagyon rossz.

A kampány utáni két begyûjtés eredménye hosszútávon nem teszi a mûködést gazdaságossá, így a program továbbra is válságságban van.

Errõl egyelõre csak annyit, hogy Pilisvörösváron, a Pilisvörösvári Környezetvédõ és Természetbarát Egyesülettel közösen mûködik, és eddig sikeres.