Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemét a holtágnál

Olvasói levél
Év: 
1999
Szám: 
Tél
Szerző: 
Cselényi Levente

Szemét a holtágnál

Nyáron, mikor otthon jártam Békéscsabán, észrevettem, hogy a holtágat természetvédelmi területté nyilvánították. Örültem neki, mert kiskoromban sokat jártam arrafelé, és még most is szeretek ott sétálni, de nem csak én, hanem anyukák, gyerekek, fiatalok és öregek is. Unokatestvéremmel többször is észrevettük, hogy kb. 50 cm-es szemétkupac van az egyik fa mellett. Az Önkormányzat nem szállította el, pedig az ő feladata lenne. Sajnos szeméttárolókat nem helyeztek el a járda mentén, pedig sokan járnak arra. Így nem csoda, hogy sok a szemét. Meddig fog az Önkormányzat a szemetek fölött elsiklani?

 

Férfias játék

 

Az emberek az erdőt általában érintetlennek, tisztának képzelik el. Így vagyunk a turistahelyekkel is.

Nem is gondolnánk, túrázás közben, hogy még az erdő közepén is lehet hulladékot találni. Szeptemberben, mikor a Bükkben túráztam, két velem kiránduló férfi egy alumínium dobozzal játszott. Az egyik úgy, hogy a fára akasztotta a dobozt, mintha az a termése lenne. A másik, miután megitta a sörét, a bádogküblit a fák közé dobta.

Én magamban azt mondtam, hogy egy túrázó lelkiismerete nem engedne meg ilyet.

 

Agymosoda

 

Amikor az osztályommal a Természettudományi Múzeumban a HuMuSz kiállítást megnéztük, az első főbb állomást úgy hívták, hogy "Agymosoda".

Ez így igaz, a reklámok vizuálisan és pszichésen is hatnak ránk. Erre bizonyíték az a dolog, ami velem történt, amikor egyik pénteken édesanyámmal jöttem haza a piacról. Azt mondta, meghív egy pohár üdítőre. Bemenvén a büfébe először egy gyömbér üdítőt kértem, de a kiszolgáló hölgy azt mondta, hogy nincs. Felsorolta a választékot: Cola, Fanta és Sprite. Aztán megkérdezte, mit kérek, és én gondolkodás nélkül rávágtam, hogy Sprite-ot. Lehet, hogy túl sok "Kornélos" reklámot láttam...

Pedig a Fantát szeretem. Lehet, hogy kevés "Haverok, Buli, Fantás" reklámmal találkoztam?