Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Versenytanács előtt a győri program

Év: 
1999
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Dr. Kalas György

A KukaBúvár legutóbbi számában már elmélkedtem a csomagolóipar által telepített "gyõri szelektív kísérlettel" kapcsolatos szakmai aggályainkról. Mikor a változtatási javaslatainkat a rendszert mûködtetõ KOMSZOL elutasította, az önkormányzat pedig -- szokás szerint -- agyonhallgatta, a Versenyhivatalhoz fordultunk segítségért.

Beadványomban azt sérelmeztem, hogy itt a Tetra Pak-féle kombinált csomagolásokat következetesen "papír italos dobozokként" reklámozzák, és mint ilyet, közös konténerben gyûjtetik a papírhulladékokkal. Ezzel a szelektív gyûjtés szervezõi a közremûködõ fogyasztókat a rendszer megítélésében megtévesztik, vásárlási döntéseiket tisztességtelenül befolyásolják.

Lassan divatba jön
Lassan divatba jön

Az eljárást elrendelõ másodfokú versenyhivatali határozat a kérelmemet alaposnak találta. Álláspontja szerint a hulladékok kezelése piaci kapcsolaton alapul. A szelektív gyûjtés bevezetésével mind a szolgáltató, mind a fogyasztó bonyolultabb közremûködési magatartásra kötelezett. Az elõbbi feladata lesz a konténerek kihelyezése, az összegyûlt hulladék hasznosítása, az utóbbié pedig hulladékainak otthoni szétválogatása, tisztítása és konténerbe való juttatása.

A Versenytanács következtetése logikus: "Ezek a körülmények megkövetelik, hogy a fogyasztó valóságos döntési helyzetbe kerüljön, a régi és az új rendszer közötti választást igaz és pontos információkra alapíthassa. Az emberi környezet megóvása az életminõség és így a gazdasági elõrehaladás egyik alapfeltétele. Jelentõs közérdek fûzõdik ahhoz, hogy az ezzel kapcsolatos gazdasági tevékenység sikeres legyen, tisztességes keretek között alakuljon ki és folytatódjék."

Az eljárás tehát megindult, végkimenetele bizonytalan. Reményeink szerint a Versenyhivatal megérti: nem jogi kekeckedésbõl szeretnénk megakadályozni, hogy a szelektív gyûjtés a csomagolóipar sajátos (gyõri) forgatókönyve alapján kerüljön országos elterjesztésre. Ez szakmai-elvi kérdés.

Az ÖKO-PANNON-féle alibi-kísérlet kitalálásának, gyõri telepítésének, profi PR-céggel (Heart Communications) történõ menedzselésének célja, hogy ne a hulladékprobléma valós lényege (a hulladékok megelõzése, a többutas csomagolások támogatása, az esztelen nyersanyag és energiapazarlás, a hulladékért való felelõsség) legyen a téma, hanem a képmutató csinnadratta. Ebben a tesze-tosza gyõri városházi apparátus éppúgy eszközzé lesz, mint az agresszíven nyomuló KOMSZOL vagy a lelkesen közremûködõ lakosság.

A KukaBúvár olvasóinak felesleges bizonygatni, hogy mi nem vagyunk a szelektív gyûjtés ellenségei. A HuMuSz bármilyen pici, értelmes hulladékcsökkentési kezdeményezést támogat, ha... Ha az egy olyan komplex hulladékgazdálkodási rendszer része, melyben a megelõzés kap prioritást, ha azt valós szakmai-ökológiai ismeretterjesztéssel, rugalmas szemétdíj-tarifával kapcsolják össze, és ha biztosított a társadalmi ellenõrzése is.

De ha a csomagolási szemét külön gyûjtögetési szemfényvesztését önös érdekekbõl, mint megoldást próbálják eladni: ott valós környezetvédelmi érdekek eshetnek áldozatul.

A gyõri kísérlet az, ami. Ahogy a hasonló külföldi példák jelzik: a tét nagy, hiszen a fogyasztók értékrendjének megzavarása téves vásárlói döntésekhez és ökológiai következtetésekhez vezethet. Ezzel egy féllábú alibi tevékenység társadalmi hasznossága felértékelõdhet, a kísérlet teljes értékû, életképes rendszerként propagálható.

De vajon megváltozik-e az eldobó társadalom lényege azzal, ha a bilijét lefelé fordítják, és bedobó nyílást vágva rá, ráírják, hogy "gyûjtõkonténer"?