Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gall parasztvezér a McDonald's ellen

Év: 
1999
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Dési András Népszabadság

A deauville-i tengerparton népes sereg várta az amerikai filmek hagyományos fesztiváljára érkezõ hollywoodi sztárokat. Pierce Brosnan és Rene Russo rajongóinak sikoltozását azonban elnyomta a kecskék mekegése, a birkák bégetése, a szarvasmarhák bõgése. Az Atlanti-óceán menti üdülõhelyen mintegy háromszáz normandiai és bretagne-i gazdálkodó gyûlt össze, hogy látványosan, de békésen adjon hangot tiltakozásának. Nem úgy, mint Marseille-ben, ahol a rohamrendõrség könnygázzal kergette szét a paradicsomot hajigáló, feldühödött tömeget.

Hol itt az étel?
Hol itt az étel?

A parasztharag több forrásból táplálkozik. A francia termelõknek nem tetszenek az egyre alacsonyabb zöldség- és gyümölcsfelvásárlási árak. Ennél is jobban haragszanak Amerikára. Washington százszázalékos importvámot rótt ki a francia agrárárukra, mivel Párizs mereven elzárkózik a hormonkezelt amerikai marhahús importjától.

A gall gazdák szemében igazából nem Hollywood, hanem a McDonald's testesíti meg a "tengerentúli rosszat". Az amerikai gyorsétteremlánc egyes üzletei, különösen a délnyugati országrészben több hónapja az agrártiltakozások kedvelt célpontjai.

A Paraszt Konföderáció (CP) általszervezett akciók jól bevált forgatókönyv szerint zajlanak. Az aktivisták több teherautónyi almát, paradicsomot és más százszázalékosan "biológiailag tiszta" francia terméket öntenek a McDonald'sok bejárata elé, a kiszolgálópultokat pedig kacsákkal és libákkal foglalják el. Hasonlóan kijut a földi termésbõl több szupermarketláncnak is, amelyek a gazdák szerint tisztességtelenül drágán adják el a "nyomott áron" felvásárolt termékeket.

A megmozdulások ötlete eredetileg a konföderáció jelenleg elõzetes letartóztatásban lévõ vezetõjétõl, José Bovétól származik. A 46 éves férfi néhány társával tavaly augusztusban, Millau-ban lerombolt egy épülõ McDonald's-éttermet. -- Elegünk van a globalizációból, az embereknek joguk van természetesen táplálkozniuk -- hirdette a harcsabajszú Bové, aki militáns pályafutását még a hetvenes évek végén kezdte. Akkoriban Bordeaux közelében, egy katonai támaszpont építése ellen szervezett radikális akciókat.

A nacionalista parasztvezér és szenvedélyes biogazda sajátos elegyét felvonultató Bové módszerei ugyan megkérdõjelezhetõek, népszerûségéhez azonban nem fér kétség. A deauville-i tüntetésen is több olyan transzparens tûnt fel, amelyen az elszánt aktivista azonnaliszabadon bocsátását követelték. A rögtönzött piacon pedig gyorsan elkelt a garantáltan természetes alapanyagból készült kenyér, sajt és vaj. -- A bevételt átutaljuk José 105 ezer frankos óvadékára -- mondta Arlette Calville, aki bioalmát árult a strandon leterített pokrócról.

Bové azonban egyelõre nem akar kijönni a rács mögül. -- Az óvadék kifizetése azt jelentené, hogy valamiféle bûnt követtem volna el. Én pedig az igazságért harcolok -- üzente meg híveinek a montpellier-i börtönbõl a CP vezetõje, akinek további sorsáról ma döntenek.

Szintén a maga igazságáért küzd Denis Hennequin. A McDonald's franciaországi fõnökének elege van abból, hogy a parasztok a cégen vezetik le haragjukat. Mint mondja, a hamburgerlánc a felhasznált agrártermékek nyolcvan százalékát Franciaországban vásárolja. A marhahús is döntõ részben francia termék, nem vesznek hormonkezelt burgonyát vagy salátát sem.

A Deauville-ban és más francia településeken tüntetõket mindez egyelõre nem érdekli. Ahogy az sem hatja meg õket, hogy a McDonald's 45 ezer francia termelõvel áll szerzõdéses kapcsolatban.