Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

(Ki)Tüntetősdi

Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Kalas György

Kalas György, a magyar zöld mozgalom egyik vezéralakja nem vette át a neki szánt kitüntetést a környezetvédelmi minisztertõl. Pedig -- ha valaki -- Õ tényleg megérdemelné. Indokait az alábbiakban közöljük.

 

Dr. Pepó Pál miniszter úr részére

 

 

Tisztelt Miniszter Úr!

Dr. Kalas
Dr. Kalas

Köszönettel nyugtáztam a Környezetvédelmi Világnap központi ünnepségére küldött meghívót és a megtiszteltetést, hogy a rendezvényen engem a Miniszter Úr a "környezetvédelem érdekében végzett kiemelkedõ tevékenységemért" elismerésben kíván részesíteni

Jó érzés tudni, hogy az ember munkájának értelme van és ezt mások is elismerik. A mi munkánkban (környezetvédelem), amelybe egyébként is sok kudarc és pofon van beleprogramozva, különösen fontos minden - múltra nézve igazolást, a jövõre nézve pedig kitartást közvetítõ- elismerõ visszajelzés. Szerencsés emberként én ilyen elismerésként nyugtázhatom - immár tizenkettedik éve - a mozgalmár harcostársaim szeretetét, olvasóim és ügyfeleim tiszteletét és az elõadásaimat hallgató gyerekek szemében felcsillanó tettvágyat.

Természetesen el tudom fogadni és helyére tudom tenni a "hivatalos" környezetvédelem kitüntetését is. Sosem tagadtam, hogy az ügy szeretetét, szakmai tudásom alapjait a hatósági jogászként való ténykedésem idejébõl hoztam magammal. Más dolog, hogy a négy éves apparátusi tapasztalat után úgy éreztem: munkám sokoldalúbbá és hasznosabbá válhat, ha azt a hivatali kötöttségektõl megszabadulva, társadalmi környezetvédõként folytatom. Döntésemben segített, hogy a rendszerváltás utáni környezetvédelemi választási pártprogramokban és mindenféle szakmai koncepciókban alapkövetelményként jelent meg a társadalmi együttmûködés szükségessége.

Az elmúlt idõszakra visszatekintve sajnálattal állapítom meg, hogy a tárca össztársadalmi súlya folyamatosan csökken, a szakminisztérium és a mozgalom együttdolgozása pedig úgy tartalmában, mint minõségében egyre messzebb kerül az ígért kívánatostól.

Ma olybá tûnik, mintha a KöM jogalkotási rendjét, szakmai munkájának átgondoltságát, színvonalát, és személyzeti politikáját érõ jogos kritikákat a minisztérium a társadalmi környezetvédõ mozgalom szükségességének megkérdõjelezésével, a támogatási háttérének felszámolásával akarná ellensúlyozni. Jellemzõvé vált, hogy a KöM vezetése a társadalmi környezetvédõk szakmai munkáját nem ismeri el, javaslataira nem tart igényt, a jogalkotási folyamatból kirekeszti, a sajátos mozgalmi eszközöket pedig elutasítja vagy gyanakvással fogadja.

A mûködési tartalékkal nem rendelkezõ mozgalmi szervezetek túlélési esélyei az idén a minimálisra csökkentek, hiszen - a KAC-pályázati kiírások késedelme miatt - augusztusnál elõbb aligha juthatnak hozzá az idei projektjeik fedezetéül szolgáló (erõsen megnyirbált) "h" kerethez.

A fentiek alapján a felajánlott miniszteri elismerést (kitüntetést) kellõ tisztelettel visszautasítom. Döntésem megértéséhez kérem értékelni, hogy Kalas György mozgalmár nemigen tudná magában feldolgozni azt, hogy amíg a mozgalom szervezetei a túlélésért kínlódnak, addig õ ünnepelteti magát.

Mintha minden rendjén lenne, mintha minden így lenne rendjén.

Kérem Miniszter Úr higgye el, hogy amennyiben másképpen döntöttem volna és mint kitüntetett valóban megkapom a "néhány percnyi" felszólalási lehetõséget, akkor is errõl szerettem volna beszélni az ünnepség részvevõinek.

Megértésében bízva, tisztelettel: