Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lakótelepi mintagyűjtés a fővárosban

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Lugosi Beáta

Mostanában - fõleg a fõvárosban - gyakran találkozni olyan kijelentésekkel, miszerint a hazai szelektív hulladékgyűjtés azért nem működik, mert a lakosság teljes közönnyel viseltetik a téma iránt. Az Örs Vezér Téri Fák Környezetbarát Egyesülete ezt nem így látja.

 

Nos, ez a verzió igen kényelmes bizonyos gazdasági, szervezési, beruházási vagy esetleg kényelmi szempontoktól vezérelt csoportok számára, a valóságot azonban kissé ferdítve tükrözi. Ha ugyanis az átlagpolgárt érdekelté teszik a szelektív gyûjtésben, és megfelelõ körülményeket is biztosítanak hozzá, akkor igenis hajlandó a fegyelmezett és hatékony együttmûködésre. Ezt már több magyarországi kezdeményezés is bizonyította, melyek közül az egyik legfigyelemreméltóbb talán az Örs Vezér Téri Fák Környezetbarát Egyesületének munkája.

A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy mintatelepet létesítsen a lakótelepi szelektív hulladékgyûjtés eredményes megvalósíthatóságának igazolására; minél több lakóházban kialakítsa a gyûjtési rendszert; illetve csökkentse az elszállítandó szemét és a kifizetésre kerülõ szemétdíj mértékét. Az egyesület hivatalos megalakulását másfél éves felkészülés elõzte meg, melynek során megvizsgálták a telepen é<->lõk szemetelési szokásait, mobilizálhatóságát és motiválhatóságát a szelektív gyûjtés terén és elindítottak egy kísérleti gyûjtést.

Munkaterületük egy 172 lakásos panelház (470 lakó) az Örs vezér tere 11-14. szám alatt, valamint egy különálló 12 lakásos társasház (33 ember). Miután megteremtették a tárgyi feltételeket, és tájékoztató anyagokkal felhívták a lakástulajdonosok figyelmét a szelektív gyûjtés lehetõségére, jelentõségére, módjára, illetve a várható költségmegtakarításra, hozzáfogtak a gyakorlati kivitelezéshez. Elsõ körben megkérték a résztvevõket, hogy a lépcsõházak alagsorában kialakított központi helyre vigyék a különgyûjtött hulladékot. Mivel erre a felhívásra csak a lakók 20-25 százaléka reagált, egy második - az ott élõk számára kényelmesebb - rendszert dolgoztak ki, vagyis hetente egyszer a szemétledobó helyiségekbe kirakott hasznosítható hulladékot az egyesület egyik munkatársa továbbítja a gyûjtõhelyre. Ezzel a módszerrel elérték, hogy mostanra a lakók döntõ többsége elkülönítetten kezeli az otthonában keletkezõ szemetet, mégpedig igen fegyelmezetten és nagy hajlandósággal. Három év alatt 11 tonna papírt, 900 kg mûanyagot, 2.3 tonna üveget, 371 liter használt étolajat, 35 kg fémet és hatalmas mennyiségû szárazelemet gyûjtöttek össze és juttattak el feldolgozókhoz, a szemétdíj pedig 15 százalékkal csökkent.

Pillanatnyilag az egyesület közhasznú munkásként egy hulladékgazdálkodási koordinátort foglalkoztat, aki többek között a hulladékok begyûjtését, szétválogatását, bálázását végzi, tartja a kapcsolatot a lakókkal, a társasház vezetõségével, a gondnokkal és a szállítókkal, nyilvántartást vezet, illetve statisztikát készít a szelektív gyûjtésrõl.

Az Örs Vezér Téri Fák tehát tényleg komoly sikereket könyvelhet el magának. A szelektív gyûjtés terjesztésén kívül elõadásokat tartanak, kiállításokat, akciókat szerveznek, kapcsolatot tartanak a környékbeli iskolákkal és óvodákkal. Kidolgoztak egy tömblakóházi hulladékgazdálkodási modellt is, melynek segítségével bármely más lakótelep is könnyedén kialakíthatja saját szelektív gyûjtési rendszerét.

Ami a lakosság szelektív hulladékgyûjtéshez való viszonyulását illeti tehát, jobb a szavakkal nem vagdalkozni. Nem feltétlenül szükséges folyton a Nyugatra mutogatni, jó példáért a szomszédba rohangálni, itthon pedig a sült galambra várni. Megfelelõ körülmények biztosításával és ismeretterjesztéssel igenis elérhetõ, hogy magyar lakosság is lelkes és aktív támogatója legyen a szelektív hulladékgyûjtési programoknak.