Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

PVC-ügyek

PVC-ügyek
Év: 
1998
Szám: 
Ősz
Szerző: 
fordította: Indián

Greenpeace-jelentés

június 18.: A Porto Marghera vegyi vállalatot a velencei öböl szennyezése miatt az olasz hatóságok bezáratták. Két nappal késõbb már Greenpeacea-ktivisták tüntettek a legfõbb európai PVC-gyártó, az EVC bejárata elõtt, mivel a gyár nemcsak a velencei öblöt szennyezi, hanem némely termékük környezetvédelmi illetve egészségügyi veszélyt jelent, amelyet az EU Tudományos Bizottsága is alátámasztott. Az EVC és a Solvay PVC-gyártó cégek törvényes akcióra határozták el magukat a Greenpeace ellen Olaszországban, aholis már folynak az elsõ perek a VCM felhasználása ellen, az emberre és a környezetre gyakorolt káros hatása miatt. A VCM (vinil-klorid monomer) rákkeltõ, a PVC elõállításának alapvegyülete.

ANya viszi le a szemetet. Mennyi lesz a szemétdíj?!

június 24.: A Greenpeace kiderítette, hogy a Törökország PVC- és klórgyártó vállalata, a Petkim a természetbe, Izmir mellé rakja le a veszélyes hulladékát. Az angol Exeter laboratórium által végzett Greenpeace International vizsgálta a földbe került mérgezõ anyagokat, amelyek beszivároghatnak a Földközi tengerbe. Az itt talált kadmium, ólom és higany mérgezõ nehézfémek, károsíthatják az idegrendszert, különösen gyerekek esetében. Ruth Stringer, a Greenpeace vegyésze szerint, emellett találtak még dioxint, kloroformot, perklóretilént és klórbenzolt. A gyárból kikerülõ üledékek tartalmaztak mérgezõ policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH), amelyek rákkeltõek, illetve erõsen mérgezõ szerves klórt (HCB, HCBD, HCE), amelyek károsak a vesére, májra és egyéb szervekre. A VCM elõállítása során keletkezett szennyvízben találtak erõsen mérgezõ furánt és dioxint. Az 1995-ös Barcelona Konvenció alapján a Földközi-tenger partján fellelhetõ szerves klórt és mérgezõ szénhidrogéneket el kell távolítani. Tolga Temuge, a Greenpeace Mediterrán toxikológus aktivistája szerint Törökországnak ratifikálni kell az LBS (Land Based Sources) Barcelona Konvenciót, amelyet eddig csak Tunézia és Monaco írt alá. Temuge állítása szerint a tengert nem csak a török Petkim, hanem a görög EKO, az izraeli Frutarom, a spanyol Aiscondel , az olasz Enichem illetve mások is szennyezik. A Greenpeace jelentés sterint 1990-ben a világ összes klórmennyiségének a 30%-át a PVC gyártására fordították. Törökországban például 1985-ben a PVC elõállítás 42,019 tonna volt, de ez 12 év alatt durván az ötszörösére 190,000 tonnára emelkedett.

június 30.: Montreálban ötven, kismamának öltözött hölgy a szimbolikus hasukat átölelve üdvözölte a nemzetközi kormányküldöttség kezdeményezését az ételt mérgezõ állandóan jelen levõ szerves szennyezõdések (persistent organic pollutants, POPs) betiltását. Morag Simpson, a kanadai Greenpeace Toxic aktivistája szerint: "A találkozón a feleknek meg kell egyezni egy hatékony stratégiában, amely alapján eltávoltják a POPs-t, s így a terhes anyákat is megnyugtatják. A tárgyalás során sok mérgezõ vegyületrõl esett szó, amelyek az anyán keresztül károsíthatják a babát. Kanada az egyik leginkább veszélyeztetett ország a POPs tekintetében, és az ott élõ állatok (pl. bálnák, halak, emlõsök, medvék) szervezetében is találtak mérgezõ szennyezõdéseket, amelyek viselkedési problémákat, születési rendellenességeket okoztak. A magas PCB-szint idegrendszeri zavarokhoz vezetett. Ezek ellenére Quebecben a Noranda cég a világ második legnagyobb magnézium- gyárát építi. A kormány továbra sem vizsgálta ki a tavaly nyáron Hamiltonban történt PVC-tûzeset okát, ami során egész Kanadában a becslések szerint 4 százalékkal nõtt a dioxin-szint.

július 1.: A Greenpeace 24 óráig megszállva tartotta a Rotterdamban lévõ EXXON gyárat, amely évi 300.000 tonna termelésével a világ legnagyobb veszélyes vegyszer elõállítója. Ezek a lágyítók (ftalát) a PVC lágyságához kellenek, azonban máj- és veseproblémák mellett születési rendellenességeket is okoznak. A holland és egyéb európai egészségügyi minisztériumok törvényei ellenére az EXXON továbbra is állít elõ ftalátot. Az ügy sorsa a brüsszeli Európa Tanács kezében van.

július 1.: A Greenpeace azzal vádolja az Európa Tanácsot, hogy az enged az amerikai kormánynak és az ipari lobbinak a mai döntés során, s így nem született meg az Unión belüli korlátozás a lágy PVC-játékokra. A Tanács a tagállamokra hárítja a feladatot, s bár elismeri a veszélyt, nem cselekszik ezügyben. Axel Singhofen, a Greenpeace mozgalmára szerint az Európa Tanács így nyilvánította ki politikai tehetetlenségét a fogyasztóvédelem terén, s az elõ<->zõ krízis, a kergemarhakór (BSE) óta nincs változás. Az Európa Parlament azzal fenyegette a Tanács tagjait, hogy visszaküldi õket a saját országukba, ha nem biztosítják a megfelelõ fogyasztóvédelmet. Az Európa Tanács elismerte, hogy nincs egységesen elfogadott mérési mód a kioldódó ftalát mennyiségének meghatározására, s habár egy ilyen irányú tanulmány miatt önkéntesek vállaták, hogy szájukba veszik a PVC-t, a kiáramló ftalát mérésére szolgáló teszt készítésében is benne van az ipari lobbi keze. Az USA és az európai ipari lobbi nyomásának ellenére is egyre erõsebb Európa szerte a PVC elleni tiltakozás.

szeptember 14.: Svédország lett a harmadik ország, amely törvényben tiltakozik a PVC-ben található ftalát miatt. A szeptemberben megszületett döntés a következõ év elején lép életbe. Ausztria volt az elsõ EU ország, amely a ftalát miatt betiltott bizonyos PVC-játékokat. Az õ törvényük 1999 januárban lép életbe, majd utána augusztus elején a dán kormány rendelkezett így, ez a törvény pedig várhatóan még 1998 novemberében lesz hatályos. A norvég kormány is tervez ilyen törvényt, a javaslat még szeptemberben megszülethet. A svéd törvénykezés annyiban erõsebb a dánnál illetve az osztráknál, hogy itt már az is szerepel, hogy tilos más adalékanyaggal helyettesíteni a ftalátot.

szeptember 18.: A környezetvédõk és a lakosság sikerének tudták be azt, hogy a Shintech bejelentette: leállítja a Convent (Louisiana) melletti PVC-gyárának építását, s egy kisebb gyárat tervez a Dow Vegyi Üzem mellé. A Greenpeace tovább küzd Plaquemine lakosaival az új gyár megépítése ellen. A Shintech esetben a Greenpeace nemcsak a világ legnagyobb PVC gyára ellen, hanem a környezeti fajgyûlölet ellen is tiltakozott. Az EPA a Greenpeace és a lakosság együttmûködésével nagyfokú erõfeszítéseket tett az emberi jogok kivizsgálására. Convent és St. James lakosai felajánlották segítségüket Plaquemine polgárainak, hogy megakadályozzák a Shintech építkezését.