Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Sárréti Tej leállt

Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Böbe

A holland tulajdonban álló és a Tetra Pak-os tejcsomagolás egyik fellegvárának tekinthetõ Hajdú Tej Rt 1997. õszén megvásárolta a szeghalmi Sárréti Tej Rt részvényeinek többségét. A Hajdú Tej nem vállalkozást, hanem piacot vett. 1998. február végével bezárta a Sárréti Tej Rt szeghalmi üzemét, elbocsátott több, mint 200 dolgozót, leállította a sajt és tejtermékgyártást és megszûnt a Magyarországon ezideig egyetlen üveges tejgyártás is.

Mehet az üveg a szemétbe
Mehet az üveg a szemétbe
   

A Fehér József üzemvezetõ úr által 1993-ban létrehozott napi 25.000 l üveges tej palackozására alkalmas gépsor és magas technikai színvonalú tisztítóberendezés méltatlan kezekbe került.

Arról, hogy mi lesz/lett az értékes gépsor és a göngyölegek sorsa, lapzártáig nem sikerült a Sárréti Tej Rt vezetésétől információt kapnunk. Idõközben a cég sorsa is megpecsételődött. A Sárréti Tej Rt 1998. júniusában megszûnik, beolvad a Hajdú Tej Részvénytársaságba. A Sárréti Tej Rt utolsó esztendejét 2,1 milliárd forint árbevétellel és 50 millió forintos üzleti eredménnyel zárta. A kiegyensúlyozottan gazdálkodó, az üveges tej mellett számos kiváló terméket elõállító üzem megszûnéséért, a 200 munkavállaló utcára kerüléséért, a részvényeket a kíméletlen konkurenciának értékesítő egykori többségi tulajdonosokat súlyos erkölcsi felelősség terheli.


 

Nincs többé üveges ásványvíz

 

Pontosabban fogalmazva, a lakosság többsége számára nincs többé. Az Apenta Kft, amely évekig hitegetett bennünket azzal, hogy feltétlenül választékban tartja a betétdíjas üveges ásványvizet (még korábban azzal, hogy ők nem fognak mûanyagba palackozni) 1998. áprilisában megszüntette az üveges ásványvíz forgalmazását az utolsó országos üzletláncban, a Tesco-ban is. Ezzel az üveges kiszerelésû Apenta gyakorlatilag megszûnt. A cég ugyanis saját gépkocsijaival csak Budapesten terít, így az üveges Apenta ma már legfeljebb néhány budapesti kis boltba jut el. A többi nagy élelmiszerlánc már korábban kiebrudalta választékából az üveges ásványvizeket. Jelenleg egyedül a Kaisers-nél létezik még egy, azaz egyetlen fajta, a Kékkúti ásványvíz Kft. Theodora Quelle nevû ásványvize. Az összes többi üzletláncban és vidéken a kis boltok többségében is csak mûanyagpalackos vizeket lehet ma már kapni. Betétdíjas, újratöltős mûanyag is mindössze kétféle maradt, a Kristályvíz és az Óbudai Gyémánt. Eldobós viszont van vagy tízféle, huszonötféle méretben. Csúcspontként pár hónapja megjelent a Coca-Cola korábban 20 milliós versenyhivatali bírsággal honorált, ásványvízként reklámozott szódavize a Bonaqua - fémdobozban.

Jó hír viszont, hogy vannak kiskereskedõk, akik figyelnek az emberek igényeire is. Amikor Apentáék kivonultak Gyõrbõl, sérelmemet elpanaszoltam a szomszédunkban lévõ kis bolt vezetõjének. És csoda történt. Egy hét múlva l literes, betétdíjas üveges Kristályvíz került a polcra. Azóta nála vásárolunk, nem a Tesco-nál.