Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi a baj a PVC-vel?

Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
humusz

MÛANYAGOK - a KukaBúvár melléklete

1. A PVC alapanyaga (vinilklorid) rákkeltõ. A vinlklorid egy része - gyártása során - a munkahely ill. a környék levegõjébe kerül.

2. A PVC veszélyességét tovább növelik a gyártásnál, feldolgozásnál, egyéb adalékanyagok (lágyítók, nehézfémtartalmú stabilizátorok és szinezõanyagok).

3. A PVC termékek használata során a vinilklorid ill. a lágyítók kiszabadulhatnak. Különösen veszélyesek a lágy PVC termékek (fóliák, mûpadló) - különösen veszélyeztettek a gyerekek (szaporább a légzésük, a szájukba vett játékot, tárgyat lenyelhetik). Élelmiszercsomagolások esetén fennáll a veszély, hogy az egészségkárosító anyagok a táplálékon át kerülnek az emberi szervezetbe.

4. A PVC égésgázaiban (hulladékégetés, szeméttelepek "öngyulladésa", épülettüzek) a nehézfémek és a sósav mellett megjelennek az emberiség eddig ismert legveszélyesebb mérgei, a dioxinok és a furánok.

5. A hulladéklerakókon a PVC nem bomlik le, a belõle kiszabaduló (kioldódó) nehézfémek, lágyítók azonban veszély jelentenek a talajvízre.

6. A PVC újrahasznosítása Magyarországon megoldatlan. Amelyik országban visszagyûjtik, feldolgozásuk ott is gazdaságtalan és újabb súlyos környezeti problémákkal terhelt.

7. A PVC - termékek túlnyomó része (természetes anyagokkal, veszélytelen mûanyagokkal) kiváltható.