Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Iskolai műanyaggyűjtés Balatonfűzfőn

Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
A. Z. T.

MÛANYAGOK - a KukaBúvár melléklete

Két iskola 19 osztályának 366 tanulója szorgalmasan gyûjtötte tavaly nyár óta a tisztára mosott flakonokat, mûanyag palackokat, fóliákat, egyéb mûanyagokat. Minden hónap utolsó péntekén a gyerekek többsége mûanyaggal teli zsákkal vette célba az iskola kapuit, esetenként még a szülõi segítség is elkelt.

Irány az újrahasznosító telep!

Irány az újrahasznosító telep!

A nebulók a leadott zsákokért cserébe üreset kaptak, melyek otthon a spájzban felakasztva hétrõl-hétre teltek, dagadtak. Fontos megjegyezni, hogy a gyûjtõzsák is újrahasznosított anyagból készült, tehát egyszer már betöltötte funkcióját - például fóliasátorként - majd begyûjtötték, tisztítását követõen regranulálták (szemcsésítették), majd ismét fóliát húztak és zsákot készítettek belõle. Harmadik "életét" a jövõben minden bizonnyal egyfajta mûanyag profilban fogja megélni. Vélhetõen ez lesz a legtartósabb felhasználása. A mûanyagokat a GAMESZ szállította a bálázás-préselés helyszínére, ahol a Naturflóra közremûködésével a mintegy 110 m3 laza mûanyaghulladékból - azt harmadára préselve - 34 db immár könnyen kezelhetõ, mozgatható és szállítható bálát készített. Az így is kamionra való rakományt a Naturflóra szállította a feldolgozó - Holofon Rt. - tinnyei telephelyére.

A verseny eredményhirdetése alkalmával Agg Z. Tamás, a GAMESZ vezetõje ismertette a mûanyag, mint csomagolóanyag jelentõségét. Praktikussága, sokoldalúsága, viszonylagos olcsósága mellett kiemelte, hogy egy olyan szerves anyagról van szó, mely a használatból történõ kivonás után, hulladékként évszázadokig megõrzi eredeti összetételét, nem bomlik el. Újrahasznosítása erkölcsi és anyagi megfontolásból is kötelességünk.

Horváth István, a Holofon Rt. igazgatója elmondta, hogy Magyarországon az egy fõre jutó mûanyagfelhasználás 50 kg körül mozog. Az Európai Unió országaiban az újrahasznosítás elõírt mértéke 15%. Míg ezt megvalósítjuk jócskán van tennivalónk. Az út elején járunk. A továbbiakban kiemelte, hogy Magyarországon a fûzfõihez hasonló sikeres mûanyaggyûjtés még nem volt. A számok beszédesek: a két iskola diákjai összesen 2.800 kg-ot gyûjtöttek. Horváth úr beszélt még arról, hogy az összegyûjtött háztartási hulladékot õk nyersanyagként kezelik. Újrahasznosításával anyagot és energiát lehet nemzetgazdasági szinten megtakarítani, a hulladéklerakók élettartamát meghosszabítani.

A heterogén anyagösszetétel miatt ezen mûanyagokból egy speciális eljárás során különféle mûanyagprofilok készülnek, melyek tartósságuknál és kis súlyuknál fogva több helyütt kiválthatják az alkalmazott betont vagy a fát. A Holofon Rt. a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumtól megkapta a mûanyagok újrahasznosításának rendszergazdája címet. A feldolgozáshoz a Központi Környezetvédelmi Alapból szerény támogatásban is részesül. Záróaktusként a diákok ovációja közepette a díjak kiosztására került sor. A gyerekek Eleven Lajos cukrászmester óriás tortakölteményeit elõször csak csodálták, majd rekord gyorsasággal biztonságba helyezték (a gyomrukban). A legszorgalmasabb három osztály 10-5-3 ezer Ft pénzjutalomban részesült. A fûzfõi kilenc hónapos program bebizonyította, hogy össze lehet gyûjteni a háztartási mûanyaghulladékot úgy, hogy az a továbbiakban nyersanyagként hasznosítható legyen.