Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest hulladékátvevõi

HuMuSz - felmérés
Év: 
1997
Szám: 
Tél
Szerző: 
Nagy Tamás a felmérés vezetõje

Egyelõre a vállalkozók tudtán kívül, szép fõvárosunk hulladékfelvevõ piacán nagyszabású felmérést végeztünk. Sikerült röpke három havi munkával a telephellyel rendelkezõ, ténylegesen hulladékátvétellel (is) foglalkozó cégeket, vállalkozókat regisztrálni, majd tõlük személyesen adatot gyûjteni.

Londonban így megy
Londonban így megy

A budapesti, majd az országos hulladékfelvevõ piac felmérésének gondolatát már tavasszal dédelgetni kezdtük. Akkor még nagyságrendileg sem tudtuk megbecsülni, hány átvevõ, "hulladékudvar" fog szerepelni a HuMuSz adatbázisában. A munka már létezõ címek felkutatásával kezdõdött, majd cégregisztert szerettünk volna szerezni. Ilyen nincs! A KTM nem tudja, hogy ki foglalkozik ebben az országban hulladékátvétellel, pláne hulladékfeldolgozással...

Miután nyáron hagytuk formálódni budapesti hulladékfelvevõ piacot, szeptemberben új taktikával láttunk hozzá. Minden létezõ forrásból címeket próbáltunk kitermelni. Október közepére a MATÁV CD-telefonkönyvét alapul véve, az Ökoszolgálat közben elkészült címlistáját felhasználva, sikerült kb. 40 céget, vállalkozót azonosítani.

A helyszínelések novemberben kezdõdtek, s a hónap végére 58 átvevõ címestül, nyitvatartással, hulladéklistával és egyéb infókkal került be adatbázisunkba. Az információk helyszíni behajtása, pontosítása a telephelyvezetõk gyakori ellenállása miatt sokszor izgalmas, néha kínos helyzetbe hozta az adatgyûjtõt. A négy vakmerõ humuszaktivista olykor-olykor élete kockáztatása árán (...) jutott a telephelyre, kûzdött a telephelyvezetõkkel s kutyáikkal, így jutott "nagy értékû" piaci információk birtokába. Élményeikrõl személyesen számolnak be a mellékletben.

Találos kérdések:

Miért nem tudja a szaktárca, hogy hol vannak ilyen átvevok?

Vajon miért irtoznak a vállalkozók attól, hogy bekerüljenek ebbe az adatbázisba?

Miért vonakodnak átvételi árakat mondani?

Hogy lehet az, hogy úttörokorunk óta nem változott a papír átvételi ára?