Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pirománia

Év: 
1996
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
- szerk -

Ha nehezen is, de itt a tavasz. Elolvad a hó, láthatóvá válnak újra az illegális szemétlerakók. Az embernek nagy kedve támad takarítani, rendet csinálni. Néha még az is eszünkbe jut, hogy "valami nagy-nagy tüzet kéne rakni". Itt kezdődnek a bajok.

Nem is a kis helyi tüzek okozzák a gondokat, de a nagy ipari szemétégetők. Számos környezetvédelmi és társadalmi problémát vetnek fel ezek a technológiák, de a legnagyobb bajok szemléletiek: az égetés pazarlásra ösztönöz a maga módján! A KukaBúvár ebben a számban azt tűzte ki célul, hogy a hulladékégetés témakörét alaposan körüljárja. Kérjük, olvassa el figyelmesen érveinket és használja fel azokat, ha környezetében felmerül egy égetőmű létesítésének ötlete. A HuMuSz szerint soha nem a hulladék ártalmatlanításáról kell először elgondolkodni, hanem a szemét keletkezésének megakadályozásáról elsődlegesen.

Másik nagy témánk az "öko-billogok" köré szerveződik. Nagyon sok olyan minősítési rendszer van forgalomban, amely az adott terméket dícséri "környezetbarátként". Összeállításunk megmutatja ezen minősítési rendszerek árnyoldalait is. Megfigyelőként résztveszünk a vadonatúj magyar minősítési próbálkozásokban, egyelőre nem tartjuk elég érettnek a magyar Cédrus odaítélésének feltételrendszerét és gyakorlatát.

A HuMuSz és a kormányzat között még nagyon nyögvenyelős a kommunikáció, pedig többször jeleztük részvételi szándékukat a jogalkotási folyamatokban, a kopcepciók kialakításában. A felelős tárcák még nem tudják (vagy nem akarják) kihasználni civil szakértelmünket, lendületünket és felelősségérzetünket.

Reméljük, ez változni fog hamarosan. Addig is maradunk, akik voltunk. Lazák, fiatalosak, de elszántak és következetesek.

Türelmetlenül várunk minden észrevételt a KukaBúvár szakmai tartalmáról, formátumáról és hangvételéről. Szükségünk van a Kedves Olvasó segítségére.