Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kukajog

Dr. Kalas válaszol
Év: 
1996
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Dátum, név, aláírás."

... érvényes-e még az a jogszabály, hogy minden visszaváltóhelyen minden üres üveget vissza kell váltani? Illetve milyen törvény érvényes most?

AZ ÜZLETEK MÛKÖDÉSÉT szabályozó, jelenleg (még) hatályos 6/1990. (IV.5.) KeM. rendelet szerint:

15.§: "A betétdíjas árút forgalomba hozó kiskereskedelmi üzletek kötelesek a nyitvatartási idõ alatt az általuk forgalmazott betétdíjas göngyöleget visszaváltani, függetlenül attól, hogy a fogyasztó hol vásárolta".
A szabályozás egyértelmû,- tehát jogellenes a boltos "nincs rekeszem", meg "tõlem se veszi vissza a szállítóm" stb. fedõnevû kifogása. A boltosok hozzáállása azonban sajnos csak akkor változik meg, ha kéred a vásárlók könyvét...

 

§§§

 

"Az év eleje óta özönlik a precízen megcímzett szemétposta a nevemre. Mindenféle hülye cégek ontják a színes- csicsás reklámanyagaikat, hogy én hogy is gondolhattam eddig, hogy az õ céges papírjuk, meg golyóstolluk, meg irattartójuk meg életbiztosításuk nélkül sikerre vihetem a cégemet. Az a kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Van-e valami paragrafus, amivel elkergethetem õket, vagy csak udvarias kéréssel fordulhatok hozzájuk, hogy kíméljenek meg a szemetüktõl. A baj az, hogy akik már elküldték, valószínüleg nem küldenek újat, hogyan lehetne megelõzni a többit? "

A SZEMÉTPOSTA elleni védekezést a KukaBúvár cikk után megjelent 1995.évi CXIX. tv. kicsit "megkavarta". Fogyasztóvédelmi szempontból a szabályozás jobb is lett, meg rosszabb is - állítólag azonban így "európakomform".

Két lehetõséged van.

1. Van az általános "kivonulás", ami nem változott. Személyesen vagy ajánlott levélben nyilatkoznod kell a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes jegyzõnél, hogy személyi és lakcímadataid kiadását megtiltod (korlátozod). Ezen nyiltakozat "országosan" lesz érvényes, mert a jegyzõ átvezetés után köteles azt a Központi Nyilvántartó és Választási Hivatalnak továbbítani. A "Nyilatkozat" mintáját a 146/1993. (X.26.) Korm.sz. rendelet tartalmazza (MK 1993/155.szám). De ha kéritek, leközlöm.

2. Vannak aztán azok a kereskedõ cégek, akiknél már szeperelsz a listán. Õk korábban vagy az önkormányzattól "szerezték" a listát, vagy egymással csencselték. A januárban hatályba lépett 1995.évi CXIX. tv. mostmár legális lehetõséget biztosít a direkt marketinggel dolgozó vállalkozóknak (pl. csomagküldõ cégek), hogy a központi állami nyilvántartásokból adatokat szerezzenek és listájukat hasonló tevékenységet végzõ szervezeteknek továbbadhassák. Veled azonban már az elsõ megkereséskor közölniük kell maguktól,hogy adataidat kitõl szerezték és mire kívánják felhasználni. Amenyiben nem akarod, hogy többet zaklassanak, írnod kell nekik egy ajánlott levelet.

Új minta:

"Tisztelt Cím!
A számomra postázott küldeménybõl megállítottam, hogy nevem és címem szándékom ellenére szerepel nyilvántartásukban, Ezûton tájékoztatom Önöket, hogy szolgáltatásaikra sem most sem a jövõben nem tartok igényt.
Az 1995.évi CXIX. törvény 20.§ (l) bekezdésben foglaltakra hivatkozással kérem tilalmi listára való helyezésem. Törlési kérelmem az Önök által harmadik személynek továbbadott valamennyi adataimra is vonatkozik.

A törvény értelmében az adatkezelõ írásban köteles tájékoztatni kérésed teljesítésérõl. Ha ezt nem teszi meg, vagy mégsem töröl, akkor mehetsz a bíróságra.

 

§§§

 

A hatvani Egészségügyi Szakközépiskolában veszélyes hulladéknak minõsülõ szemét keletkezik egyszerhasználatos vérvételi eszközökbõl, infúziós eszközökbõl stb., amit a szomszédos kórházi hulladékégetõben szeretnének elégettetni. Úgy tudják, hogy valami jogszabály tiltja ezeknek más helyre való szállítását, vagyis ott kell megsemmisíteni, ahol keletkezik" AZ EGÉSZSÉGÜGYI Szakközépiskolára vonatkoznak az 56/198l.(XI.18) MT. sz. rendeletben foglalt elõírások. A rendelet 4.§ -a alapján veszélyes hulladékkal összefüggõ tevékenységet kezdeni csak az elsõfokú környezetvédelmi hatóság engedélyével szabad (függetlenül a keletkezõ mennyiség nagyságától). Tehát az iskola vegye fel a kapcsolatot a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelõséggel (1447 Budapest, Pf.27.), akik megadják neki a bejelentés, nyilvántartás mikéntjével kapcsolatos pontos tájékoztatást (keletkezhetnek veszélyes hulladékok a kémiai, illetve a fotólaborban is).

Az anyagmérleg készítési kötelezettség alól az iskola kérjen felmentést. A veszélyes hulladékok iskolai gyûjtéséhez, átmeneti tárolásához is engedélyt kell kérnie, azok feltételeit is a Felügyelõség meghatározza (maximum egy éves mennyiséget tárolhat).

Olyan elõírás nincs, hogy neki magának kellene ártalmatlanítania,- viszont csak az arra jogosítvánnyal rendelkezõnek adhatja tovább (gondolom a kórházi égetõ ilyen).

Kalas /Reflex Jogsegély