Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

10 ok, amiért mi, orvosok ellenezzük a hulladékégetést

Év: 
1996
Szám: 
Tavasz

Amiről beszélnünk kell: az a hulladék megelőzése, csökkentése, különgyűjtése, komposztálása, lerakása. Mi, orvosok tisztán látjuk feladatainkat a megelőző egészségvédelemben. Nem szabad, hogy ezektől gazdasági vagy politikai érvek tántorítsanak el minket. Ezért kell elleneznünk a hulladékégetést.

1. A hulladékégetés folyamán új vegyületek sora keletkezik — és eddig csak néhányukat azonosították. Köztük a legveszélyesebb méregként számontartottak a dioxinok és furánok.
2. A szilárd hulladék gázneművé ég s így terül szét tonnaszám a környező területen. A talaj és a víz elszennyezésével a tápláléklánc végén lévő ember az, akiben leginkább feldúsulnak a károsító anyagok.
3. Hulladékégetésnél levegőnk a káros gázok hígítószeréül szolgál.
4. Az embernek átlag naponta átlagosan 20 ezer liter levegőre van szüksége. Csakhogy ez a levegő — "hála" a közlekedés, az ipar és a fűtés okozta légszennyezésnek — már ma is túlterhelt a károsító anyagokkal. Tiszta levegőre van szükségünk, ezért nem tudunk elfogadni semmiféle újabb légszennyezést.
5. A légúti ártalmak, az allergiás megbetegedések, és a szervezet ellenállóképességének csökkenése már ma is jórészt a levegő szennyezettségére vezethető vissza. A tudomány mai állása szerint a hulladékégetés során keletkező anyagok rákkeltő, ill. magzatkárosító hatása nem zárható ki.
6. A hulladékégetéskor keletkező mérgező anyagok évekig szennyezik a környezetet. Olyan mérgeket gyártunk ma, melyek gyermekeinkre holnap is veszélyt jelentenek.
7. A megnövekvő terhelésekkel szemben éppen azok a legvédtelenebbek, akiket fokozottan kellene óvnunk: az idős és beteg emberek, a gyermekek és a terhes nők.
8. A hulladékégetőknek is szükségük van lerakóra. A visszamaradó salakot éppúgy el kell helyezni, mint a füstgáztisztításnál keletkező veszélyes hulladékot.
9. Az üvegházhatás egyik fő okozója az atmoszférában megnövekvő szén-dioxid-tartalom. Egy tonna hulladék elégetéséből kb. 1,2 tonna szén-dioxid keletkezik.
10. A műszaki szabványokat, határértékeket mindig az elérhető műszaki lehetőségekhez igazítják. Ez azonban nem azt jelenti, hogy azok egészségvédelmi szempontból is aggálytalanok lennének.
Amiről beszélnünk kell: a hulladék keletkezésének megelőzése, csökkentése, a különgyűjtés, komposztálás, lerakás. Mi orvosok tisztán látjuk feladatainkat a megelőző egészségvédelemben. Nem szabad, hogy ezektől gazdasági vagy politikai érvek tántorítsanak el minket. Ezért kell elleneznünk a hulladékégetést.
"Orvosok a Hulladékégetők Ellen" Polgári Kezdeményezés 360 orvos közös nyilatkozata (Ludwigsburg, Németország)