Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mûanyag játszótér

Év: 
1996
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Szilágyi László

Találtunk egy céget a NATUREXPO-n, amelyért érdemes volt kimenni. Tinnyén üzemel a Holofon Kft. mûanayghulladék feldolgozó üzeme. Horváth István válaszolt kérdéseinkre. Szerinte a különbözõ mûanyagfajtákat igenis össze lehet gyûjteni és fel lehet dolgozni, ahelyett hogy elégetik vagy elássák.

  • Mekkora a gyûjtõhálózatuk, az egész országot lefedik?

Próbáljuk lefedni az egész országot. Egyelõre 95%-ban ipari hulladékot használunk fel. A maradék 5%-ot pilisvörösvári iskolások gyûjtik, tehát az kommunális hulladék. Bemutatunk itt egy játszóteret is, ez teljes egészében ebbõl készült.

  • Hogyan tudják anyagfajtánként különválogatni, hiszen sokszor elég nehéz a PVC-t megkülönböztetni az egyéb mûanyagoktól?

Szakembereinknek ez nem okoz nehézséget. Ezzel együtt mi is támogatjuk, hogy az egyes gyártók tüntessék fel a mûanayg fajtáját termékeiken.

  • Csak polisztirolt gyûjtenek?

Gyakorlatilag minden hõre lágyuló anyagot gyûjtünk. PVC-is. Ezekbõl kábelburkolatot, csöveket tudunk elõállítani vagy benne van a tömör profilok anyagában is.

  • A feldolgozás során nem okoz a PVC problémákat? Nincs sósavemisszió vagy egyéb káros gázkibocsátás?

Nincs, mert 160-170 fok C-on dolgozunk, a PVC bomlása csak 300 fok C felett indul be, tehát még a közelében sem vagyunk a veszélyes hõmérsékleti tartománynak.

  • Anyagfajták szerint szétválogatva történik a feldolgozás?

Igen, de vegyes hulladékból is állítunk elõ virágládákat, mászókákat, stb. Darálás után anyagában szinezzük a nyersanyagot, így ez nem kopik, nem kell évente újrafesteni. Több szempontból jobb, mint a fa, mert nem korhad és nem reped meg.