Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lenni minden oké

(értelmezési kísérlet a PKL "Tények" fedõnevû reklámkiadványához)
Év: 
1995
Szám: 
Ősz
Szerző: 
gyurci

A

Amint arról már beszámoltunk, a Gazdasági Versenyhivatal 100.000.-Ft bírságot szabot ki a PKL-Hungária KFT-re. A Tetra Pak konkurensének számító cég ugyanis - a fogyasztókat megtévesztve - az ivólevek csomagolásához "combibloc" fedõnevû vegykódobozát szókimóndóan "környezetbarát"-ként reklámozta. Az alábbiakban idézett mû a PKL cég italos vegykódobozok hulladékainak újrafelhasználási módozatait ecseteli. Magyaroknak, újramagyarul.

A szerzõ grammatikai bravúrral indít és kapásból olyan bombasztikus alcímmel hozza izgalomba a T. Olvasót, mint "Az anyagösszetétel újraszétválasztása". Ebben a fejezetben a kétkedõk bizonyosságot nyerhetnek arról, hogy a doboz részben papírból van és hosszú cellulózrostja kiváló alapanyag pl. az "orvosi kendõk és beteg alátéthez fehérítetlen cellulózvatta vagy új karton" gyártásához. Szakmai rácsodálkozásunkat tovább hergeli aztán a mûanyagrétegre vonatkozó mellbevágó ismeret, miszerint a "fajtiszta PE-granulátumnak sokféle eladási lehetõsége van és például PE-üvegeket, zárakat gyártanak belõle".

 

"Az energia-reciklálás" c. szösszenet alighanem a dobozhulladék forró tûzben történõ elégetésének elõnyeit ecseteli lázasan. Utolsó mondatában a szerzõ imígyen agitál (szinte már perzselõen): "Minden egyes doboz elégetésével nyert energia több, mint gyûjtésének, szállításának és elégetésének költségei".

 

"A probléma megoldódott" fõcímben szerzõnk a dobozhulladékok papírgyári újrafeldolgozási lehetõségeit veszi górcsõ alá. A pengepontos szövegvezetéssel tökélyközelbe vitt nagybetûs nyelvi bravúrok, valamint "A mûködés módja" alcím is sejteti: ez a rész a brosúra érzelmi-stilisztikai csúcspontja. Nem vitás, hogy a vegykódoboz-hulladékok szétáztatásának, majd alkotó részekké mosásának feltalálása, igazi vízválasztó a cég életében.

 

"Az eljárás elõnyei és haszna" alcím nyelvtani értelmezése arra utal, hogy az itt megejtett felsorolásban a több elõny mellett kell valahol lennie egy haszonnak is. Mivel ennek kisilabizálását a játékos szerzõ a T. Olvasóra bízza, engedtessék meg, hogy én az alábbi kinyilatkoztatásra tippeljek: "A dobozok újrafelhasználása élettanilag jelentéktelen".

 

A szerzõ azonban ennél tovább megy. Egy lendületes logikai bravúrral a kezdõ mondat gondolatvilágába repteti vissza olvasóját, - ezzel kitörölhetelenül tudatosítva benne a cég üzenetét: "A doboz ökológailag nem probléma..."

Néha én is lenni oké

Nekem kicsit gyanús, de a PKL elleni bírság kiszabásával alighanem elnyertem a Tetra Pak kegyét. Legalábbis Dinah Köhler honleányét (a cég néhai környezetvédelmi felelõse), aki levelében szó szerint az alábbi dicsérettel ajándékozott meg:

"Ön helyesen járt el a nem környezetbarát jelzõ használata kapcsán, igen körültekintõen kell használni ezt a jelzõt. Minden termék csak akkor nevezhetõ környezet barátnak, ha az emberek ilyen kezelésben részesítik azt..."

Hogy magam alá ne dobozoljak...