Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több fronton gyilkol a dohányzás

  • 2017. június 01.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A május 31-i dohányzásmentes világnaphoz időzített tanulmány szerint a dohány termesztése, szárítása, valamint a cigaretta gyártása és elszívása szennyezi a légkört és erdőirtáshoz vezet. Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban. Mennyire veszélyes az anya dohányzása?

Oleg Chestnov, a WHO egyik igazgatója szerint a jelentéssel arra akartak rámutatni, hogy a dohányzás nem csupán egészségügyi, hanem az egész Földet sújtó problémát jelent. Más növényekhez képest a dohány termesztéséhez több trágyára és rovarirtóra van szükség. Erdőket irtanak ki, hogy termőterülethez jussanak, ám a dohánylevelek kiszárításához szükséges tüzelőt is rengeteg fa kivágásával kell előállítani.


Évente nagyjából 11,4 millió tonnányi fára van szükség a szárítási eljáráshoz, vagyis 300 cigarettához körülbelül egy fára.

A világ legnagyobb dohánytermelőjének számító Kínában az éves erdőirtás 18 százaléka a dohánytermesztés számlájára írható. A WHO szerint a cigarettagyártók évente félmillió tonna nikotinnal és más vegyi anyaggal szennyezett hulladékot termelnek. Évente több mint 6 trillió cigarettára gyújtanak rá világszerte, emiatt 3-5 millió tonna üvegházhatású gáz, továbbá több ezer tonna rákkeltő anyag jut a levegőbe.

Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban

Az Európai Unió (EU) tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggő összes elhalálozásban 2014-ben - közölte ma az Eurostat. A május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából közzétett jelentés szerint a daganatos betegségek közül a tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet az EU országaiban, az arány 21 százalék volt a 2014-es állapot szerint.
Az Európai Unió országaiban a három évvel ezelőtt bejelentett 4,9 millió haláleset negyedéért (1,3 millió) a rák volt a felelős, az esetekből 272 ezret a tüdőrák okozott, beleértve a légcső- és a hörgőrákot.

A férfiak között 185 ezer haláleset köthető a tüdőrákhoz, amíg a nők körében 87 ezer. Az EU tagállamaiban a tüdőrák okozta halálos daganatos megbetegedések arányát tekintve Magyarországot 24 százalékkal Belgium, Dánia, Görögország, Hollandia és Lengyelország követi. A legalacsonyabb arányt Portugáliában (15 százalék), Lettországban, Szlovákiában és Svédországban (16 százalék), valamint Litvániában (17 százalék) regisztrálták.

A jelentés szerint a dohányzás az egyik legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat az Európai Unióban. A rák-, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a légzőszervi megbetegedések számos formája kapcsolódik a dohányzáshoz - tették hozzá az elemzők.

Mennyire veszélyes az anya dohányzása?

Egy új kutatás szerint az anya terhesség alatti dohányzása különösen káros a méhében fejlődő magzat májára. Az őssejt lassan évtizedek óta az orvostudomány legnagyobb ígérete. Az Edinburgh-i Egyetem, az Aberdeeni Egyetem és a Glasgow-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatása van a cigarettában lévő vegyi anyagoknak az embrió májszövetének kialakulására.

A kísérletben az őssejtekből májszövetet hoztak létre, amit a cigaretta káros anyagainak tettek ki. Olyan specifikus anyagokat is használtak, amikről tudták, hogy bejutnak a magzatba az anya dohányzásakor. A tanulmány szerint ez a vegyianyagkoktél jobban károsította a magzat májszövetét, mint a koktél különálló komponensei.


Köztudott, hogy a cigarettafüst káros a magzatokra, de mostanáig nem voltak eszközeink, hogy ezt részletesen tanulmányozhassuk. Az új megközelítés azt jelenti, hogy a megújuló szövetek segítségével megérthetjük a cigaretta sejtekre gyakorolt hatását az anyaméhben fejlődő magzatban. – mondta David Hay, az Edinburgh-i Egyetem regenerációs központjának tudósa. A kutatók azt is felfedezték, hogy a cigarettában lévő vegyi anyagok máshogy hatnak a fiú és a lány magzatokra. A fiú magzatoknál a dohányfüst májzsugorodást okoz, a lány magzatoknál pedig a sejtanyagcserét károsítja.

 

forrás: greenfo.hu