Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerves hulladékokkal fűtenek

  • 2017. december 15.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Tavaly 11000 háztartás éves áramfogyasztásának megfelelő energia termelését fedezte az a hulladékmennyiség, amelyet a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. és a hozzá tartozó Greenpro Zrt. gyűjt tt be. Elsősorban szerves hulladékokat hasznosítanak ily módon, főként biogáz készül belőlük.

 

Nap mint nap negyven olyan autó járja az országot, amik a szerves eredetű hulladékot gyűjtik be az ország minden szegletéről a bioenergetikai szektorban tevékenykedő környezetvédelmi szociális vállalat, a Biofilter számára. Az 1990-ben alakult, mára már országos begyűjtési és nemzetközi feldolgozói hálózattal rendelkező szolgáltató, tavaly több mint 13 000 tonna szerves hulladék sorsáról gondoskodott úgy, hogy az újrahasznosításra, energetikai feldolgozásra kerüljön és csökkentse a fosszilis energiahordózok használatát – tudtuk meg a cégnél. 2016-ban biogáz célú hasznosításra több mint 6 000 tonna hulladékot adtak át –z ebből közel 4500 háztartás éves áramfogyasztását fedező energiát tudtak termelni. 

A greenfo kérdésére elmondták, országos begyűjtő és nemzetközi feldolgozó hálózatunkon keresztül gyűjtik be és szállítják el az élelmiszerhulladékokat, a lejárt szavatosságú, vagy emberi fogyasztásra már nem alkalmas állati melléktermékeket (húsipari, tejipari melléktermékek) begyűjtését és szállítását is végzi a Biofilter. Elsősorban a szállodaipari és a vendéglátási (HORECA) ágazat és FMCG szektor (Fast Moving Consumer Goods, gyorsan forgó fogyasztási termékek) képviselői a partnerei, ez jelenleg közel 4500 szerződéses partnert jelent. Ezen kívül a lakosságtól érkező használt sütőolaj mennyisége is évről évre növekvő tendenciát mutat, elsősorban a MOL benzinkutakon történő leadási lehetőségnek köszönhetően. S a begyűjtött élelmiszer hulladékok, valamint a használt sütőolaj a jelen jogszabályok szerint nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de ez nem egyenlő azzal, hogy nincs az emberre, környezetre káros hatásuk, ezért gondoskodnunk kell megfelelő kezelésükről – húzták alá.

A begyűjtési folyamat során 60 literes hordókban gyűjtik a partnereiktől a hulladékot, állati melléktermékeket, amelyet a feldolgozó, kezelő üzemeikbe szállítanak. A használt sütőzsiradék egy egyedi olvasztási technológián megy át, amelynek során kiválik a tisztított használt sütőolaj és az úgynevezett salakanyag. A tisztított használt sütőolaj 100%-ban biodízel alapanyagként hasznosul, a megmaradt salakanyagot a biogáz szektor tudja felhasználni. Az élelmiszerhulladék pedig egy előkezelési folyamaton megy át, és végül biogázként hasznosul, amelyből elektromos- és hőenergiát tudnak előállítani.   

A folyamatokat az ISO 9001 és 14001 szabványok mentén alakították ki, illetve 2011-től bevezették a nemzetközi ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) fenntarthatósági tanúsítványt a használt sütőolaj gyűjtés és bioüzemanyaggá válás folyamatának nyomon követésére.

 

forrás: zip.hu