Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrahasználati központok Magyarországon

Év: 
2015
Szám: 
Tél
Szerző: 
Urbán Csilla

A Humusz Szövetség civil szervezetekkel és szakértőkkel közösen nézett utána, hogy hányadán állunk itthon az újrahasználatnak ezzel a módjával.

Az újrahasználati központok Nyugat­Európában már évtizedek óta működő rendszerek. Sokféle megvalósítási mód létezek, de a fő cél ugyanaz: termékek megmentése a hulladékká válástól. A lomtalanítás alternatívájaként is tekinthetünk rájuk, ugyanis a tárgyak elsősorban lomként kerülnek be (de akár adományozás útján is), ha eredeti gazdájuk már nem tart rájuk igényt.

A bekerült lomok vagy adományok közül a javíthatóakat kezelésbe veszik, a menthetetlen darabokat alkatrészként hasznosítják, vagy amit lehet, újrafeldolgozásra küldenek tovább. Az ép és feljavított tárgyak, eszközök pedig helyben és/vagy online értékesítésre kerülnek.

Van, ahol a javítás mellett upcycling műhelyek is működnek. Innen olyan divatteremtő műalkotások kerülnek ki, amelyek a redizájn jegyében születnek. Jóval több a munka velük, és így több a hozzáadott érték is, mint az egyszerű ipari újrahasznosításnál.

Itthon is akad már újrahasználati központ. Budapesten található az e­reuse Kft., ahol alapvetően elektromos és elektronikai eszközök javítása és értékesítése zajlik, de babakocsik, játékok is előfordulnak időnként. Az FKF Zrt. kezdeményezésében két központ is épül idén, bár javítás itt nem fog folyni, és a beérkező tárgyakat is csak rövid ideig tudják tárolni, ezért ezek inkább használt tárgyak átmeneti tárolását fogják végezni. Pécsett is most fog indulni egy projekt, ahol szintén elektronikai eszközöket gyűjtenek be, javítanak és hasznosítanak újra megváltozott munkaképességű dolgozók.

A munkacsoport kutatásaiból kitűnt, hogy itthon a koncepció még önkormányzati körökben sem elég ismert. A Humusz Szövetség ezért összeállított egy ajánlást a települési vezetőknek, hogy bemutassák az újrahasználati központokban rejlő lehetőségeket. Fontos felismerni, hogy az intelligens lomtalanítással, hulladékudvarokkal és egyéb hálózatokkal (javítóműhelyek, adományboltok, vállalkozók) összekötve a rendszer nemcsak a hulladékproblémán enyhít, de helyi szinten munkahelyeket is teremt.

A teljes ajánlás elérhető weboldalunkon:

www.humusz.hu/ujrahasznalatikozpontok

Feljavított bútorok

újrahasználati központ alkatrészek

Javítóműhely


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!