Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újracd, újrapendrive, újrajó!

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Bogdán Judit
A régi, törött CD-k és a már nem használt vagy nem működő pendrive-ok jobb helyet el sem tudnának képzelni maguknak!

A CD-k, DVD-k újrahasználatára számtalan kreatív példát találhatunk, akár szalvétatechnikával készült poháralátétként, vagy az összetört darabokból fali dekoráció formájában, ám az ún. anyagában történő újrahasznosítás itthon még kevésbé elterjedt.

A pendriveguru.hu munkatársai a CD-k, DVD-k és pendrive-ok újrahasznosításának népszerűsítését tűzték ki célul, mikor néhány éve kialakították begyűjtő rendszerüket. Ha a jelképes áron igényelhető visszagyűjtő doboz megtelt, az elszállítást a cég intézi, majd szerződött partnere, a Terracycle végzi az újrahasznosítást. Sajnos a Terracycle kivonult Magyarországról, így a pendriveguru egyedül maradt a kezdeményezésével. Nem adják fel azonban, a gyűjtést folytatják, és a megfelelő mennyiség összegyűjtése után a Terracycle németországi üzemébe továbbítják feldolgozásra.

A CD- és DVD-korongok műanyag és fém részeit mechanikai úton szétválasztják, a fémrészeket beolvasztják, a műanyagból pedig először pelletet, majd a legkülönfélébb műanyag termékeket készítenek. A pendrive esetében is hasonló a mechanizmus, így bármelyik gyűjtésébe (nem pedig kidobásába!) fogunk, az újrahasznosított darabra még a végén rá is ülhetünk!

Ebből az esetből is látszik, hogy az újrahasznosítható tárgyak sora szinte végtelen, ezért nem árt észben tartani a hulladékhierarchia felsőbb lépcsőfokait, azaz az újrahasználatot és megelőzést sem! Mert bár az újrahasznosítás remek dolog, mégiscsak csővégi, hiszen a már keletkezett hulladékot próbálja újra a körforgásba terelni. Ez pedig, mint tudjuk, sokkal több energiát és erőforrást igényel, mintha eleve le sem gyártották volna.

Kívánjuk, hogy a pendriveguru.hu kezdeményezése minél több emberhez eljusson, hiszen tapasztalataink alapján a környezettudatos gondolkodás (majdnem mindig) első lépcsője a szelektív gyűjtés.

pendrive újrahasznosítás


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!