Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemléletformáló és Újrahasználati Központok nyíltak

Év: 
2017
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Merza Péter
Már Budapesten is működnek olyan újrahasználati központok, ahol a tárgyak új gazdát és meghosszabbított életet nyerhetnek.

Az FKF Nonprofit Zrt. immár két olyan központot üzemeltet Budapesten (XV. és XVIII. kerületek), amelyek hármas funkciót látnak el. Egyrészt hagyományos hulladékudvarként átveszik az olyan lakossági hulladékot, amely speciális jellege vagy mennyisége miatt máshova nem szállítható. Nyitvatartási időben bárki átadhat olyan anyagot, amit a hulladékátvevő feltüntetett a honlapján, ehhez előzetes bejelentkezés sem szükséges. Ha viszont az átvételkor a munkatársak még jó állapotban lévő tárgyakra „bukkannak”, azt félreteszik. Miért? Mert tudják, hogy a legjobb hulladék az, ami nem is jön létre. Ha például egy bútordarabot, játékot, könyvet, ruhát még lehet használni, akkor előzzük meg a hulladékstátuszba kerülését azzal, hogy továbbadjuk. Ez az Újrahasználati Központ küldetése. 

A bekerülő tárgyakat kategóriák szerint raktározzák. Az érdeklődők adatbázis segítségével tudnak rákeresni a raktárban az új gazdára váró tárgyakra, és kiválaszthatják, amit szeretnének. A mérettől függően meghatározott raktározási díj ellenében át is vehetik és elszállíthatják. A tavaly nyáron megnyílt központban még rengeteg hely várja a felajánlásokat, de már szép számmal akadnak különféle bútorok, használati tárgyak, játékok és egyéb hasznos holmik, amelyek arra várnak, hogy újra használatba kerüljenek. A fenntarthatóság egyik fontos része az, hogy tárgyaink élettartamát meghosszabbítjuk. Sajnos a mai fogyasztói kultúra az ellenkező irányba rántja a lakosságot: vásárold meg a legújabbat, cseréld le a régit. Miután kidobtad, vegyél még újabbat. 

Ha így folytatjuk, a Föld erőforrásait a végletekig kizsákmányoljuk a következő pár évtizedben. Merjünk tehát az árral szemben úszni, és a hulladékproblémát felismerve változtatni a fogyasztói szokásainkon. Aki pedig minderre a jövő generációjának figyelmét is ráirányítja, az még egy hatalmas lépést tesz a fenntarthatóság felé. 

Mit tegyek, ha megválnék valamitől, de sajnálom kidobni?

1. Felajánlhatom jótékonysági célokra, például a tulsokcucc.hu-n keresztül

2. Megjavíttathatom: javitomuhelyek.humusz.hu

3. Elvihetem az Újrahasználati Központba.

Ezért a szemléletformálás a harmadik fontos küldetése ezeknek a központoknak. A szelektív hulladékgyűjtés, környezettudatos vásárlás, környezetvédelem témaköreiben interaktív foglalkozásokat tartanak óvodai, iskolai csoportoknak. De természetesen a felnőtt korosztály számára is elérhető a szemléletformáló oktatás a cég Edukációs Csoportjának közreműködésével. 

Már sokan ismerik a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét, akik elsősorban a rászorulók számára rendeznek gyűjtést, és elsősorban ruha- és tartósélelmiszer-adományokat fogadnak. De felajánlásainkat ne csak az ünnepekkor tegyük meg, gondoljunk a rászorulókra egész évben, különösen akkor, amikor megválnánk a számunkra feleslegessé vált dolgoktól. Azonban fontos kiemelni, hogy csak olyan tárgyakat ajánljunk fel, amelyeket mi magunk is elfogadnánk, tehát legyen tiszta az adomány.

Az adományozással, újrahasználattal embertársainkon és a környezeten egyaránt segítünk. Csökkentsük a hulladékot, hosszabbítsuk meg tárgyaink életét!

szemléletformáló és újrahasználati központ


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!