Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ruhatérkép lett a közös munka eredménye

Év: 
2015
Szám: 
Tél
Szerző: 
Harazin Dorottya

1 falu, 12 négyzetméter, 1500 óra, 60 fő, 3­-83 éves korig. Így készült használt ruhákból a Faluszőnyeg Mosonszolnokon!

A Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület (MIHE) 2007 óta épít közösségeket, hidakat a generációk közt, ápolja a hagyományokat és terjeszti az ismereteket.

A Faluszőnyeg az Utcaverseny 2015 rendezvénysorozat része. A nyolcfordulós vetélkedő célja a közösségépítés, „ahol kiderül, melyik Mosonszolnok legösszetartóbb utcája”. A település minden utcája egy­egy csapatot alkot. A korosztályokon átívelő, a falu teljes lakosságát megszólító vetélkedő témái többek között a fenntarthatóság, a hagyományőrzés, a környezettudatosság, az egészséges életmód és a generációk közti kapcsolatok, mindez játékos, kreatív formában.

Ez év októberében készült el a Faluszőnyeg, mely a települést ábrázolja felülnézetből, színes fonallal megjelenítve rajta minden telket. A Faluszőnyeg alapanyagául használt ruhák szolgáltak, de csak olyanok, amelyeket már nem lehetett továbbadományozni. A projekt a pécsi Retextil csapat szakmai vezetésével valósult meg.

A Faluszőnyeg példaként áll előttünk, hogy miként lehet közösségépítéssé emelni az újrahasznosítást. A háztartásokban keletkező textilhulladék újrahasznosítása ugyanis nagy mennyiségben nem megoldott, az égetőbe vagy a lerakóra kerülnek. A Retextil technológia a textíliából fonalat, majd – olyan hagyományos módszerek alkalmazásával, mint a fonás, szövés, hurkolás – tárgyakat, bútorokat, divattermékeket készít. De a környezettudatos gondolkodás mellett a szociális érzékenység is megjelenik: megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket vezet vissza a munka világába, így egyszerre ad választ a jelen társadalmi és környezeti kihívásaira.

A MIHE elnöke, Horváthné Kocsis Angéla elmondása szerint a szőnyeg további sorsáról még nincs biztos információ, de a MIHE ígéretet kapott a település polgármesterétől, hogy az alkotás egy mindenki számára hozzáférhető közösségi téren kap majd helyet, bár ez nem lesz egyszerű, tekintettel a szőnyeg méreteire (3x4 méter). Így Mosonszolnokon járva feltétlen keresd fel a Faluszőnyeget – ha másért nem, hogy megtaláld rajta a hazafelé vezető utat.

rongyszőnyeg készítés rongyszőnyegkész faluszőnyeg

falu térképe rongytechnikával


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!