Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

RePityke

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Csíki Emőke

Mint bizonyára tudjátok, lelkes rajongói vagyunk a re-design dolgoknak, főleg ha azok az újrahasznosítás mellett mutatósak és praktikusak is.

A RePityke ötvözi mind a három jellemvonást. „Otthonkából olyan dolgot, ami a mai divatba illeszthető.” A RePityke megalkotói, Baktai Dóri és Németh Kati két fiatal, lelkes és tehetséges tervező, akik szívügyüknek tartják, hogy egy anyag tovább élhessen, szép táskákban öltve újra testet. „A környezettudatosság talált meg minket”, mondják. „Az ötlet az újrahasználatra onnan jött, hogy nagy mennyiségű örökölt anyag maradt ránk nagyszüleinktől.” Az emlékek, a kötődés és a szeretet mind-mind arra ösztönözték őket, hogy ezen anyagokat ne dobják ki, hanem kreativitásuk révén új funkcióval lássák el őket úgy, hogy a felhasznált szövetnek minél nagyobb részét sértetlenül megôrizzék.

Mára nagyon sok barátjuk ajánl fel nekik nem használt vagy maradék textíliákat, ruhadarabokat. A táskabelsôk főként ingekből, a neszesszerek ruhaujjból, a komplett táskák egy-egy kabát hátuljából készülnek. Körülbelül 80 százalékban dolgoznak újrahasznált anyagokból, csak a hevedereket, kapcsokat kell újonnan venniük, de nemrég egy felszámolt gyárépületben rengeteg cipzárra bukkantak rá. Legutóbb esernyőgyűjtést szerveztek vízhatlan táskaaljak, illetve neszesszerek számára, de szívesen fogadnak bármilyen nem hasznosított anyagot.

Aki hozzájuk jön, mind-mind egyedi termékkel tér haza, de ha van olyan anyag vagy ruha, ami szívünknek kedves, akkor a lányok egyénileg is teljesítenek megrendeléseket, így igazán magunkénak érezhetünk egy-egy darabot. Dóri és Kati szívvellélekkel alkot. Hisznek a jóban, a szerencsés véletlenekben és a kemény munkában.

Céljuk között szerepel egy közösségi tér, műhely és kiállítóterem, ahol az oda látogatók workshopok formájában ismerkedhetnek meg az öko-design világával és a környezettudatos munkafolyamatokkal. Idén vásárokon és fesztiválokon találkozhattok velük, pl. a Design Terminálon vagy a Művészetek Völgyében.

repityke

újrahasznosított tornazsákok

upcycling zsákok

A fotókat Pozsonyi Roland készítette.


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!