Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A medvehagymán túl…

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Janoch Orsolya
Nyári, ehető vadnövények.

Most, hogy vége a medvehagyma-szezonnak, nem kell máris lemondanunk a természetjárás közben is gyűjthető vadnövényekről. Bár itt a nyár, és a csábító eper és dinnye elterelheti a figyelmünket, de ha nyitott szemmel járunk egy-egy kiránduláson, kellemes lakomát csaphatunk.

Hazánkban számos gyümölcsfaj vad változata nő szabadon, például a mindenki által a Süsü a sárkány-ból ismert vackor vagy akár a vadalma.

Éppen termő gyümölcsfánk a vadcseresznye, amely június elején érik, valamint a vadmeggy, amelyet június végén érdemes keresni. A vadcseresznye bükkerdőkben nő, fája olyan, mint a nemes cseresznyéé, gyümölcse kicsi és egészen feketébe hajló színű. De nem kell tartani tőle, az íze finom, csak enyhén savanykás. Nagyanyáink mindkét gyümölcsöt előszeretettel használták szörp és lekvár színesítéséhez, ízesítéséhez.

vadcseresznye

Vadcseresznye

 

A szörpökről valószínűleg először a fekete bodza jut eszünkbe, a bogyója csak augusztusban érik, a virágját viszont már nyár elején gyűjthetjük. Szinte bárhol találkozhatunk vele, de erdők szélén, árokparton biztos megtaláljuk. Akácvirágot is régóta használunk már édes üdítőitalok készítéséhez. Könnyű belőle nagyobb mennyiséget gyűjteni, mivel a fája akár a városokban is vígan elél. Kellemes, édes íze miatt akár nyersen, friss salátában is isteni lehet. Bárki által gyűjthető virág még a kutyatej avagy pitypang, amelynek minden része ehető, és gyógynövényként is szedhető, de szintén szörpfőzéshez, friss salátához kellemes színfolt a már megszokott ízekhez képest.

bodzavirág

Bodza virága

 

Ha már meguntuk az édes ízeket, fordítsuk figyelmünket a föld felé, és keressünk salátanövényeket. A salátaboglárka levele egyre népszerűbb a reformkonyhákban. Boltban, piacon vásárolva az ára csillagászati, de ez a növény is igen gyakori a természetben. Egy rövid, erdei séta során minden erőlködés nélkül egész zacskóval szedhetünk az apró levelekből, és köretként remekül feldobja az étkezéséket. Ha szednénk belőle, siessünk, mert nyár elején magszárba szökken, és akkor már a levelei elveszítik finom, zsenge állagukat.

salátaboglárka

Salátaboglárka

 

A nagy csalán régi sláger, mindenki ismeri, főleg a csaláncsípés miatt. Kissé körülményes a szedése, de hideg vízben áztatott leveleiből gyógyteát készíthetünk, nem is beszélve arról, hogy ha mi gyűjtjük, sokkal olcsóbb, és a dicsőség is a miénk. A mezei sóskának, a termesztett változat vad fajának íze erőteljesebb, savanykásabb. Amint a nevéből is kiderül, főleg nedves mezőkön keressük nagy, megnyúlt leveleit. Ezzel a növénnyel viszont vigyázzunk, nagyobb mennyiségben fogyasztva veseproblémákat okozhat!

A turbolyát a francia konyha rajongói ismerhetik, árnyas erdőink gyakori aljnövényzete, levele mint a petrezselyemé, íze édes, ánizsos. A kövér porcsin is kiváló salátanövény, hamvas, húsos levelei meglepő étel-élményt okozhatnak. A porcsint száraz, szikes területeken lelhetjük fel egész nyáron.

turbolya

TurbolyaFIGYELEM! Ha nem vagyunk biztosak, hogy a természetben gyűjtött vadnövényeink ehetőek-e, kérdezzünk meg szakértőt (akár interneten: Növényhatározó , Biobia ) a fogyaszthatóságukról, vagy hagyjuk a természetben őket!

CsatolmányMéret
Kép ikon dandelion-2232626_960_720.jpg170.8 KB