Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magunk alá tojunk?

Év: 
2017
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Graczka Sylvia
Valóban a családokat segíti a pelenka tervezett áfacsökkentése, vagy inkább tönkreteszi a gyerekeink természeti környezetét?

Idén tavasszal dönthet az Országgyűlés egy olyan családok helyzetét javító javaslatcsomagról, amelynek része, hogy a pelenka áfáját csökkentik.

Zöld szemüvegemen át olvasva a hírt, megállt bennem az ütő. A fejlett világ egyik legkomolyabb környezeti problémája a hulladék. Egyetlen gyermek pedig 1,5-2 tonna közötti pelenkahulladékot termel a szobatisztává válásáig, ha eldobható pelenkát használnak a szülei. El tudjátok képzelni, hogy ebből a légiesen könnyű termékből mennyi az az 1,5-2 tonna? Elképesztően sok. És ez mind megy a lerakókra, esetleg az égetőbe, szennyezve a talajt, a levegőt.

A pelenka áfájának csökkentése szép gondolat, de távolról sem oldja meg a rászorulók gondját. Akinek nincs pénze, és nem engedheti magának, hogy eldobható pelenkát vegyen, az amúgy is az egyszerű textilpelenkát vagy a sima textilt használja. Nem véletlenül: ez ugyanis nagyságrendekkel kevesebbe kerül, mint az eldobható (kb. harmadába-negyedébe). Ha az áfacsökkentés csak az eldobható pelenkákra vonatkozna, akkor azoknak a családoknak nyújtana kedvezményt, amelyek egyébként is meg tudják venni. Ezzel azonban újabb jelentős környezeti terhelést prognosztizálhatunk.

Amennyiben a jogalkotók tényleges segítséget kívánnak nyújtani a rászorulóknak, akkor a Humusz álláspontja szerint a mosható, újrahasználható pelenkák áfáját kellene csökkenteni. Vagy inkább eltörölni. Ezzel fajlagosan a legolcsóbb, ám leginkább környezetbarát megoldást tennék még elérhetőbbé. A mosható pelenkák piaca ma már kellően széles, rengeteg fajtát lehet kapni: itthon varrott példányokat is, és hadd ne említsem a filléres kínai webáruházakat. Az is olcsóbbá teszi, ha használtan vesszük – hiszen ki lehet mosni, fertőtleníteni, semmi baja nem lesz a gyereknek tőle. Aki az eldobható pelenka használata mellett dönt, az kényelemből teszi – és ezzel a saját gyereke környezetét vágja tönkre, tehát nemcsak lusta, önző is.

Természetesen a márkát itt meg kell fizetni. Csakhogy éppen a durván magasra pozícionált márkák miatt van félrecsúszva a hazai mosható pelenka piac. Az angol Aldiban alig 2000 forintért vágják az ember után azt a márkás pelenkát, amit itthon 6-8000 forintért vásárolhatunk meg szakboltokban. Nyilván a hazai importőr kis piacra dolgozik, nem tudja olcsóbban behozni a terméket. Viszont ha az áfacsökkentéssel megnőne a kereslet, akkor a termékek ára is csökkenni kezdene. Vagy pedig megteremthetnénk a modern pelenkakészítés hazai iparát. Tudjátok: új piac, új munkahelyek! Ezt támasztja alá az is, hogy a mosható pelenka fellegvárának számító Angliában vékony réteg használja környezeti okokból, és egy annál jóval szélesebb, szegényebb réteg éppen az olcsósága miatt, kellően nagy keresletet teremtve rá.

A mosható pelenkák csak akkor tekinthetők zöld megoldásnak, ha elfelejtjük a gyerek hátsóját gyakran kikezdő kőolaj-alapú kemikáliákat is. Megfelel a mosószóda és az ecet is, vagy ott vannak a környezetbarát mosószerek, amelyek – bizton állítom – sokszor olcsóbbak, mint a reklámokban bemutatott „tisztaságélmény” porok. Csak keresni kell!

Ha érdekel a téma, keresd a Humusz lakossági tanácsadását a [email protected] email címen, vagy vegyél részt a Zöldövezet Társulás „Mosható pelussal a jövőért!” című rendezvénysorozatának záró előadásán, április 9-én a Humusz Házban. Csatlakozhatsz a Facebookon található „Mosható pelenka” csoporthoz is.

mosható pelenka


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!